blog

Bank uit Rusland heeft primeur met eerste door cryptocurrency gedekte lening

By 20 augustus 2020No Comments

De Russische commerciële bank Expobank zou de eerste door cryptovaluta gedekte persoonlijke lening van het land hebben uitgegeven. Dit meldt de Financiele zakenblad Kommersant gisteren. Het onderpand van de lening bestaat uit Waves-tokens en de ontvanger van de lening is zakenman Mikhail Uspensky. Waves-oprichter Sasha Ivanov bevestigde het nieuws in een tweet.

Juridisch spelletje om Poetin voor te zijn

Het is niet bekend om wat voor bedrag het gaat. Tanzila Yandieva, hoofd van de juridische afdeling van Expobank, vertelde Kommersant dat de lening een precedent-setting is voor zowel de juridische als de bankwereld in Rusland. De bank heeft naar advocaten en crypto-experts geraadpleegd. Zij komen tot de conclusie dat de deal legaal is omdat Waves-tokens “ander eigendom” zijn en geen betalingstokens. Het gebruik van cryptocurrency’s voor betalingen wordt vanaf volgend jaar in Rusland verboden, dus het was nogal een juridisch spelletje.

Vorige maand tekende de Russische president Vladimir Poetin een wetsvoorstel dat cryptocurrency’s als betaalmiddel in het land verbiedt. Het wetsvoorstel treedt in werking vanaf januari 2021.

Stemmen via blockchain

Rusland gaat in september een nationaal blockchain-gebaseerd e-stemsysteem testen. Het nieuwe systeem is ontwikkeld door Rostelecom en Waves Enterprise. Een ander recent blockchain-e-voting experiment in Rusland eindigde in een fiasco nadat het systeem een ​​aantal tegenslagen en aanvallen kende. De Russische regering gebruikte voor die specifieke implementatie echter een andere blockchain-aanbieder van digitale diensten en oplossingen, Bitfury.

Artem Kalikhov, chief product officer van Waves Enterprise, vertelde dat hun werk met Rostelecom los staat van die vorige pilot. Kalikhov zei dat het door Waves ontwikkelde systeem zero knowlegde proof en vele andere geavanceerde cryptografische principes gebruikt. Hij is ook trots op de implementatie, omdat deze niet vertrouwt op een single point-of-failure.

Als de eerste pilot een succes blijkt te zijn en dit nieuw ontwikkelde platform de ruggengraat wordt van het online verkiezingsproces van Rusland, zou het land de eerste grote natie kunnen zijn die blockchain technologie gebruikt om te stemmen.

Leave a Reply