blog

Bitcoin in El Salvador biedt economie veel voordelen, aldus grote Amerikaanse bank

By 2 augustus 2021No Comments

Bank of America schrijft dat het besluit van El Salvador om bitcoin te gebruiken goed is voor de economische vooruitzichten. Het officiële Twitter-profiel van de regering van El Salvador plaatste een screenshot van een rapport van de Bank of America, wijzend op de goedkeuring.

Bitcoin biedt economie El Salvador veel kansen

Het rapport is uitgebracht op 26 juli en gaat over het algemene economische vooruitzicht van El Salvador. Ze gaan uitgebreid in op de kansen die bitcoin biedt op het gebied van remittance (buitenlandse geldovermakingen), digitalisering en bedrijfsvoering. De auteur is van mening dat de acceptatie van bitcoin kan helpen bij al deze aspecten van de economie. Er staat in dat remittance met 24% een substantieel deel van het BBP van het land uitmaakt. Bitcoin kan ervoor zorgen dat de transactiekosten van internationale overboekingen verlaagd kunnen worden, zeker omdat tussenpersonen nagenoeg niet meer nodig zijn. Dit kan veel geld schelen en ervoor zorgen dat El Salvadorianen onder de streep meer overhouden.

Geen of nauwelijks een bank

Misschien wel het belangrijkste in het rapport is dat de meeste El Salvadoranen geen bankrekening hebben, meer dan 70%, en een op bitcoin gebaseerd systeem kan ervoor zorgen dat zij toch een rol van betekenis kunnen spelen in de economie. Dit is een van de meest aangeprezen voordelen van cryptocurrency, dat men kan bankieren zonder bankrekening. Dit is overigens niet alleen van toepassing op mensen zonder bankrekening, maar ook op inwoners die wel een bankrekening hebben, maar waarbij de bankdiensten eigenlijk te kort schieten. Dit is het verschil tussen unbanked en underbanked.

De acceptatie van bitcoin moet ook helpen bij het vergroten van directe buitenlandse investeringen. Denk aan betalingsplatforms, bitcoin-mining industrie en bijvoorbeeld fysieke bitcoin betaalautomaten. Dit zou de groei van het land op de lange termijn kunnen stimuleren, terwijl El Salvador ook ondernemers wil aantrekken om hierbij te helpen.

Niet iedereen is fan van bitcoin

Terwijl El Salvador resoluut vooruitgaat met zijn plannen om bitcoin in de economie te implementeren, twijfelen enkele prominente figuren aan de beslissing. Van bitcoin een wettig betaalmiddel maken is een grote verandering voor een land en is een ongekende ontwikkeling die een enorme impact kan hebben. Het Internationaal Monetair Fonds heeft gezegd dat de beslissing gepaard gaat met tal van macro-economische en juridische kwesties. Daarentegen verklaarde de minister van Financiën van het land dat het veel uitdagingen met zich meebracht. Maar president Bukele heeft stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat bitcoin zo snel mogelijk wordt geadopteerd, in september wordt een nationale wallet gelanceerd.

Een van de meest aansprekende dingen is om vulkanische energie te gebruiken om duurzaam minen mogelijk te maken. Dit is een ambitieus plan en er zijn nog geen updates geweest, maar het is een duidelijk voorbeeld van de hyperambitieuze plannen van El Salvador.

Leave a Reply