blog

Bitcoin in de spotlights, trending op Twitter en wat schrijven NOS, GeenStijl en andere media?

By 1 december 2020No Comments

Bitcoin heeft een nieuwe recordhoogte bereikt op grote beurzen zoals Binance en Bitstamp. Reguliere media zoals de NOS, Trouw, NU en vele anderen schreven hierover. Ook ‘All Time High’ en #bitcoin waren trending op Twitter.

Velen zien dit als validatie van de use case van Bitcoin als een opslag van waarde. De bitcoin koers heeft zich ontzettend goed hersteld van de coronacrash in maart en nieuwe hoogtepunten liggen voor het oprapen.

Bitcoin Trends op Twitter

Bitcoin was tijdelijk populair op Twitter tijdens deze sterke stijging. In Nederland, de VS en wereldwijd was bitcoin trending. In de VS was zelfs ‘all time high’ even trending. Wellicht hielp het ook dat Jack Dorsey, de CEO van Twitter, een uitgesproken bitcoinbezitter is.

De meeste berichten hadden betrekking op het hoogste punt ooit. Velen tweetten hun opwinding dat de munt zijn hoogste punt ooit had bereikt, waarbij werd gewezen op het feit dat dit te verwachten was voor iedereen die al langer in bitcoin zit. PlanB tweet hier al jaren over en ziet ook dat de koers zijn stock to flow model blijft volgen.

Het draadje van Bert Slagter (bekend van Lekker Cryptisch en zijn commentaren op het coronabeleid) werd goed opgepikt.

Nederlandse media schrijven over bitcoin

De reguliere media kon natuurlijk niet achterblijven. De NOS kwam met dit nieuwsbericht, waarin in slechts drie alinea’s duidelijk werd dat ze niets hebben geleerd over bitcoin sinds 2017. In het artikel staan pareltjes als:

‘Bij bitcoin is het een beetje ‘wat de gek ervoor geeft. Er wordt veel gespeculeerd met bitcoin en vaak is er ook geen duidelijke reden waarom de koers stijgt of daalt. Ook nu is er geen duidelijk aanwijsbare reden waarom de munt in een dag zo’n zeven procent omhoog gaat.’

Bitcoin en flippo’s

GeenStijl maakt het vergelijk met flippo’s. Het artikel is eigenlijk best geinig:

‘Voor iedereen die zelf wel in de bitcoins (toch een beetje de flippo’s van het wereldwijde internet) zit: een welgemeend ‘Gefeliciteerd makkers’. En vergeet niet te HODLen.’

Goed persbureau

Nu.nl zocht naar een verklaring en het artikel is dan ook beter dan wat uit de vingers van de NOS kwam. Iedereen kan reageren onder artikelen op NU.nl en dat hebben ze geweten. Veel altcoin shillers konden het niet laten om hun muntje de hemel in te prijzen. Los van de reacties, het artikel valt te prijzen, ze omschrijven bitcoin als afdekking tegen inflatie. Dit kan voor veel niet-bitcoinners een eye opener zijn:

‘De munten wonnen aan populariteit doordat grote bedrijven als PayPal er meer interesse in toonden. Dat voedt de hoop dat de cryptovaluta voor het grote publiek interessanter worden. Daarnaast is er door steunmaatregelen vanuit overheden en centrale banken zoveel geld voorhanden, dat er ook steeds meer geld in risicovollere investeringen wordt gestoken. Tenslotte is er een groep mensen die verwacht dat bitcoins, net als goud, een goede investering zijn omdat die niet vatbaar zijn voor zaken als inflatie.’

Overigens staat exact hetzelfde bericht ook op Trouw en AD, en ze putten allemaal uit een persbericht van Reuters. Dus misschien kunnen de kudo’s beter naar het persbureau gaan.

Leave a Reply