blog

Bitcoin ETF van VanEck wordt vertraagd met minimaal 45 dagen

By 19 juni 2021No Comments

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de beoordelingstijd voor het VanEck Bitcoin exchange-traded fund (ETF) voorstel opnieuw met 45 dagen verlengd. De toezichthouder wil graag dat geïnteresseerde partijen commentaar leveren over de mogelijke marktrisico’s die het nieuwe financiële product met zich meebrengt.

Bezorgd om manipulatie en fraude

Het bureau blijft de plannen uitstellen, terwijl het zijn bezorgdheid uitspreekt over fraude en manipulatie in cryptocurrency. Afgelopen woensdag kondigde de SEC aan dat het aanvullende informatie zou willen voordat het beslist of het een door vermogensbeheer VanEck voorgestelde Bitcoin ETF accepteert. Als de toezichthouder VanEck goedkeurt, wordt bitcoin veel toegankelijker voor het grote publiek.

VanEck diende eind 2020 zijn laatste Bitcoin ETF-aanvraag in, die medio maart door de SEC werd erkend, waardoor de klok van 45 dagen werd geactiveerd. De effectentoezichthouder stelde het beslissingsvenster eind april echter met 45 dagen uit, waardoor de deadline werd verlengd tot 17 juni.

Vragen staan nog open

In een aanvraag verklaarde het bureau dat het meer publieke commentaar zou vragen op het plan om de ETF op Cboe Global Markets te plaatsen, waardoor de tijd voor personen om te reageren wordt verlengd tot juli of augustus.

De toezichthouder heeft vragen over onder meer fraude en de zorg of de trust en de daaraan gekoppelde aandelen kwetsbaar zijn voor marktmanipulatie. Daarnaast nodigt het bureau ook geïnteresseerde partijen uit om af te wegen of het regelgevingslandschap voldoende in de goede richting is veranderd sinds de eerste Bitcoin ETF-aanvragen in 2016 opdoken.

Wat doet SEC?

De SEC is verantwoordelijk voor het bepalen of voorgestelde ETF’s functioneren in een eerlijke en liquide markt.

‘De Commissie stelt een procedure in om een ​​aanvullende analyse mogelijk te maken van de consistentie van de voorgestelde wijziging van de regels met artikel 6(b)(5) van de wet, die onder meer vereist dat de regels van een nationale effectenbeurs “ontworpen zijn om te voorkomen dat frauduleuze en manipulatieve handelingen en praktijken” en “om investeerders en het algemeen belang te beschermen.’

Een aanvraag indienen

In totaal kan het bureau de beslistermijn verlengen tot 240 dagen. De SEC heeft echter nog geen crypto-ETF’s in de Verenigde Staten goedgekeurd.

Nathan Geraci, president van de ETF Store, vertelde CoinDesk laatst:

‘Bij het afwijzen van tal van bitcoin ETF-aanvragen heeft de SEC voortdurend bezorgdheid geuit over fraude en manipulatie in de onderliggende bitcoin-spotmarkt.’

Andere bedrijven die in de VS een Bitcoin ETF hebben aangevraagd, zijn onder meer Kryptoin Investment Advisors, Galaxy Digital, Fidelity en Wisdom Tree. De SEC heeft echter onlangs haar oordeel over de Kryptoin ETF-aanvraag uitgesteld en de deadline tot 27 juli met 45 dagen verlengd.

Het is duidelijk dat de SEC bezorgd is dat het onvoldoende toezicht heeft op cryptocurrency-beurzen en als gevolg daarvan niet kan garanderen dat er op dit moment goede voorzorgsmaatregelen voor investeerders zijn.

Leave a Reply