blog

Bitcoin daalt 10.000 dollar in 5 dagen: einde bull markt of tijdelijke correctie?

By 20 april 2021No Comments

Het kan snel gaan, vijf dagen geleden was bitcoin nog 10.000 dollar (8.286 euro) meer waard. Is de bodem nu bereikt? Of zakt ’s werelds eerste cryptocurrency nog verder? We duiken snel in de grafieken!

Bitcoin breekt onder ondersteuning

We beginnen deze analyse met de daggrafiek van de bitcoin koers van augustus vorig jaar tot en met nu. Onder de koersgrafiek zie je drie gekleurde lijnen, dit zijn voortschrijdende gemiddelden of in het Engels moving averages. In de technische analyse gebruik je deze lijnen als een soort bewegende ondersteuning en weerstand. De rode lijn is de 50-dagen moving average, en die hield sinds oktober vorig jaar stand.

Tot aan gisteren, want toen sloot bitcoin voor het eerst de dag af onder de rode lijn. Maar niet ver naar beneden vinden we al het volgende vangnet rond 48.875 dollar (40.467 euro). Dit is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 100 dagen, en kan ook een sterke ondersteuning zijn. Linksonder op de grafiek bij de cirkel zie je dat de bitcoin koers al eerder ondersteuning heeft gevonden.

Ten slotte is de groene lijn het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 200 dagen. Ook die lijn kan een ondersteuning vormen, maar in dat geval zou de koers nu met 37 procent moeten dalen.

Driemaal was scheepsrecht in 2017

Is de bull market nu afgelopen? Kunnen we al onze spullen inpakken en over vier jaar weer terugkomen? Zo ver hoeft het nu nog niet te zijn. Ook in 2017 kwamen er meerdere grote correcties zoals deze tegen, waarbij de koers steun vond op de oranje lijn. In totaal stuiterde de koers drie keer op de 100-dagen moving average. Dat zie je hieronder op de daggrafiek van eind 2016 tot aan de vorige grote top van december 2017.

De lijn van 1 biljoen dollar

Terug naar het heden! Je kijkt nu naar de vieruursgrafiek vanaf begin maart. Je ziet dat bitcoin omhoog stuitert op 53.515 dollar (44.320 euro), op het eerste gezicht een willekeurige prijs. Maar toch is deze koers belangrijker dan je denkt.

Dat komt omdat bitcoin boven deze groene lijn een totale marktwaarde heeft van 1 biljoen dollar (828 miljard euro). De totale marktwaarde bereken je door het aantal bitcoins te vermenigvuldigen met de huidige prijs.

Waarom is deze totale marktwaarde zo belangrijk? Dat komt omdat dit cijfer veel zegt over de grootte van een activa. Stel, je hebt een bedrijf die 100.000 aandelen uitgeeft van 50 euro per stuk. De totale marktwaarde is dan 5 miljoen dollar. Een ander bedrijf geeft 300.000 aandelen uit van 30 euro per stuk. Dat bedrijf heeft een totale marktwaarde van 9 miljoen dollar.

Kijk je puur naar de prijs per aandeel, dan lijkt het eerste bedrijf groter. Maar de totale waarde van het tweede bedrijf is groter.

Zo werkt het voor institutionele partijen ook voor bitcoin. Wil bitcoin serieus worden genomen als belegging of waardeopslagmiddel, dan is het belangrijk dat de totale marktwaarde hoog is. Bitcoin zweeft net boven de 1 biljoen dollar, en komt in de buurt van zilver. Dit edelmetaal heeft naar schatting een totale marktwaarde van 1,4 biljoen dollar.

Wat verwachten we van bitcoin?

Bitcoin is de afgelopen dagen flink in waarde gedaald, maar het lijkt erop dat de bodem dichtbij is. Voor onze verwachtingen pakken we er onze vriend Fibonacci er weer bij. We trekken een lijn van de top van zaterdag 13 maart tot de bodem van 25 maart. De lijnen daartussen en daarboven geven duidelijke weerstanden en ondersteuningen aan. We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
De rode lijn is dicht in de buurt van de beruchte 1 biljoen-lijn. Vindt bitcoin daar ondersteuning? Dan is de eerste grote weerstand de donkergroene Fibonacci lijn op 57.438 dollar (47.605 euro).

Lukt het bitcoin om door deze weerstand te stoten? Dan komt de blauwe Fibonacci-lijn in zicht rond 60.000 dollar (49.728 euro).

Bearish
De eerste ondersteuning zie je rond 53.500 dollar (44.336 euro), waarbij bitcoin een totale marktwaarde heeft van 1 biljoen dollar. Zakt bitcoin verder? Dan kan 50.300 dollar (41.684 euro) de nieuwe bodem worden. Vanaf hier stuiterde bitcoin al eens eerder omhoog eind maart.

Niet ver daaronder kan bitcoin zakken naar 48.800 dollar (40.437 euro), rond de 100-dagen moving average.

Leave a Reply