Bitcoinblog

Bitcoin (BTC) koers weekanalyse: Zwakte in een sterke rally

By 10 februari 2020No Comments

Terwijl de koers van bitcoin (en vele altcoins) alsmaar omhoog blijft gaan en de trend op de middellange en lange termijn zeer bullish is, zie ik op de korte termijn toch wat zwakte en tekenen die ervoor zorgen dat ik her en der wat gas terug neem op mijn longs. Mijn voornaamste redenen zijn het relatief lage volume van de rally de afgelopen tijd, de extreem scheve verdeling tussen long- en short-posities, een zeer hoge hoeveelheid open-interest op onder andere Bitmex (maar dit is ook kenmerkend voor andere cryptocurrency exchanges) en de, in mijn optiek te eenzijdig gekleurde, bullish berichten en analyses op zowel Twitter als in de media. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben bullish op de middellange en lange termijn zoals ik de afgelopen weken al meermaals heb aangegeven en heb sterk het idee dat de huidige bullrun pas net van start is gegaan. Desalniettemin gaat een bullrun nooit in één lijn omhoog en kent een sterke rally ook zo nu en dan momenten van zwakte en een korte retrace. Hoewel het timen van een retrace in een sterke bullrun als dit altijd zeer moeilijk blijkt heb ik wel het idee dat we een dergelijk moment naderen. Ik ben in ieder geval op de korte termijn wat voorzichtiger en heb mijn ogen gericht op een aantal support- en weerstandsniveaus. Laten we gewoon eens de grafieken van Coinbase erbij pakken!

wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_zwakte_in_een_sterke_rally_david_van_ineveld_dagelijkse_grafiek_coinbase_momentum_indicatoren

Afbeelding 1: dagelijkse grafiek van bitcoin op cryptocurrency exchange Coinbase met momentum-indicatoren

**update**

Advertentie

Ik had deze column op zondagavond al geschreven maar vanmorgen vroeg (maandag) breekt de koers dan inderdaad naar beneden door de $10.000 heen. Ik heb de intro hetzelfde gelaten, maar de rest aangepast om zodoende de waarde van m’n column voor jullie te verhogen. In afbeelding 1 zie je de grafiek van vanmorgen vroeg waarbij de signalen steeds sterker werden. Een dagelijkse candle die rood aan het kleuren was en momentum-indicatoren die zwakte toonde en bearish aan het omrollen waren. 

Zoals ik al aangaf was er afgelopen weekend wat zwakte zichtbaar op de grafiek en zou ik ook niet opkijken van een scherpe retrace. Ik deelde dit al op Twitter en tevens in onze premium members groep. Echter, dit betekent niet dat de lange en/of middellange termijn nu ook bearish is.

Dit soort pullbacks zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde rally en vaak het resultaat van overmatig optimisme. Het mooie van dit soort pullbacks? Ze bieden uitstekende kansen om nieuwe long-posities in te nemen en tevens de waarde van de rally van de afgelopen tijd te valideren. 

De koers brak dus even snel naar beneden door de $10.000 en vond support op de $9.736 op coinbase. We zagen vervolgens een snelle rally op dit niveau en het eerste waar ik dan vervolgens naar kijk is of de $10.000 nu ineens een weerstand gaat vormen. De koers van bitcoin vond namelijk zaterdag en zondag meerdere malen support op dat niveau. Mocht de koers nu vrij snel weer door de $10.000 naar boven breken dan kunnen we spreken van een fake-out naar beneden, maar mocht de $10.000 nu toch als een weerstand gaan fungeren dan zou ik persoonlijk allereerst kijken naar support op de zone van $9.500-9.600 welke goed zichtbaar is op de dagelijkse grafiek (afbeelding 2).

cryptocurrency_exchange_bitvavo_eerste_1000_euro_gratis_handelen_banner

Afbeelding 2: dagelijkse grafiek van bitcoin op cryptocurrency exchange Coinbase

Op dit moment zien we echter een mooie support wick op eigenlijk alle tijdframes, maar dit kan nog het effect zijn van het overmatig optimisme in de markt wat sterk heerst. Zodra de $10.000 als een te sterke weerstand gaat fungeren en de koers toch iets verder terug zakt kan dit snel omslaan in paniek. Het zijn dat soort momenten dat de mooiste kansen zich voordoen, want men vergeet snel dat de middellange en lange termijn nog steeds bullish is en de wijzer slaat om naar overmatig bearish. Het zijn dit soort kansen waar ik in een bullrun als dit naar zoek en mocht de koers op dit moment te veel weerstand ondervinden op de $10.000, dan zou dus de regio rond de $9.500-9.600 een regio zijn waarin ik zou kijken voor nieuwe long posities. Mocht dat niet houden dan zou ik als volgend station kijken naar de regio van $9.000-9.200. Wil je meer van David lezen, horen en zien? Surf dan naar members.crypto-insiders.nl voor onze meest waardevolle content. Denk aan koersupdates, trading signals, educatieve video’s, geschreven uitleg, Ask Me Anything-sessies en meer! Maak nu een lidmaatschap aan vanaf €27,50 per maand en probeer de eerste 30 dagen gratis! Bekijk hieronder een voorproefje:Aan de andere kant zou een confirmerende break door de $10.000 ook leiden tot een mooie entry. Dit zou namelijk impliceren dat de break naar beneden een fake-out was. Daarnaast zou de scherpe rally die direct volgde op het support van $9.750 aangeven dat de bulls nog steeds, ook op de korte termijn, de overhand hebben.

De wekelijkse grafiek geeft echter lichte signalen dat de koers nog wel eens wat dieper de $9k in zou kunnen gaan (afbeelding 3).

wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_zwakte_in_een_sterke_rally_david_van_ineveld_wekelijkse_grafiek_coinbase

Afbeelding 3: wekelijkse grafiek van bitcoin op cryptocurrency exchange Coinbase

De momentum-indicatoren laten namelijk zien dat de rally in kracht aan het afnemen is (iets wat we ook terugzien in het volume) en dat de Stoch-RSI op het punt staat om naar beneden om te rollen, de RSI (Relative Strength Index) aan het afvlakken is en de Commodity Channel Index (CCI) al aan het omrollen is. Dit wil echter niet zeggen dat we nu ook naar laag in de $9k gaan. Dit soort momenten zijn over het algemeen vrij moeilijk en je kunt als trader vrij snel het overzicht verliezen, omdat er veel tegenovergestelde signalen aanwezig zijn. Het is dan ook belangrijk om een heldere strategie voor ogen te hebben. Persoonlijk kijk ik in dit soort gevallen eerst naar de langere termijn trend en de grafieken op de hogere tijdframes; die zijn voor mij nog steeds zeer bullish en dit helpt ook om de korte termijn ruis te filteren.


Abonneer je op ons YouTube-kanaal en bekijk als eerste onze gratis video’s!
abonneren_youtube


De huidige pullback biedt voor mij dus een kans om extra posities te openen in de dip maar ik ben niet tevreden met de eerste beste dip. Zorg dat je in controle bent en laat je niet teveel leiden door emoties. Er is geen haast. Afhankelijk van de koersactie (en dan met name hoe de koers reageert op een bepaald supportniveau, bijvoorbeeld met veel of weinig volume) zoek ik op dit moment naar nieuwe longs in de regio van $9.500-9.600 en indien we daar doorheen gaan op het niveau van $9.000-9.200. Persoonlijk heb ik niet zoveel interesse om nieuwe posities te openen op de $10.000 indien we daar weer doorheen breken, want ik ben al tevreden met mijn huidige long exposure en wens dat alleen te vergroten als zich echt mooie pareltjes voordoen. Het beloofd een hele spannende week te worden!

Tot volgende week! 

Leave a Reply