Bitcoinblog

Bitcoin (BTC) koers weekanalyse: Dit is bijna een mooi moment!

By 25 november 2019No Comments

Afgelopen week was het dan zover: na weken van twijfel maakte de koers van bitcoin (BTC) haar keuze en die was naar beneden. Nadat de koers neerwaarts uit de bullish wedge was gebroken met gering volume zakte de koers verder naar beneden tot aan de opwaartse roze trendlijn. Dit was voor mij een belangrijke zone – zoals ik de afgelopen weken al meermaals besprak, maar toen de koers door dit niveau brak kwam het bearish volume pas echt tevoorschijn en zakte de koers regelrecht tot een dieptepunt van $6.775 op cryptocurrency exchange Coinbase. Dit dieptepunt kwam overeen met de intersectie van de neerwaartse oranje trendlijn in afbeelding 1, die zich heeft gevormd op basis van de lows van afgelopen maanden- en de support-zone (bovenste zwarte lijn in afbeelding 1) rond de $6.800. Dat er een belangrijke support-zone lag rond de $6.800 was al bekend en vanaf dit niveau veerde de koers dan ook lichtjes op. Vannacht vervolgde de koers van bitcoin haar lijn echter verder naar beneden en dipte deze even kort tot een niveau van $6.526 op Coinbase om vervolgens weer iets op te veren tot een niveau van rond de $6.700, waar we ons op dit moment op begeven. Waar ik de afgelopen weken nog aangaf niet veel interesse te hebben in het openen van bitcoin long-posities, ik vooral heel voorzichtig was en wachtte op een confirmerende move, heb ik op dit moment wel interesse. Laten we maar weer eens ouderwets naar de grafiek kijken!

wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_dit_is_bijna_een_mooi_moment_afbeelding1Afbeelding 1: dagelijkse grafiek van bitcoin (BTC) op cryptocurrency exchange Coinbase

In bovenstaande afbeelding heb ik de welbekende dagelijkse grafiek van de koers van bitcoin op Coinbase weergegeven met daarin weer een aantal nieuwe support-lijnen (Ik heb de lijnen van de voorgaande columns laten staan voor een chronologische weergave).

Voor de vaste lezers moet het wel bekend zijn dat de $6.000-regio vol staat met support-zones als gevolg van de consoliderende actie die we zagen op dit niveau in 2018. In het kort zie ik op zowel de dagelijkse als de wekelijkse grafiek de volgende belangrijke support-zones rond de $6.800, $6.500 en $6.350.


Wil je meer van David lezen, horen en zien? Surf dan naar members.crypto-insiders.nl voor onze meest waardevolle content. Denk aan koersupdates, trading signals, educatieve video’s, geschreven uitleg, Ask Me Anything-sessies en meer! Maak nu een lidmaatschap aan en probeer de eerste 30 dagen gratis! Bekijk hieronder een voorproefje:


De $6.800 is uiteraard al gebroken en op dit moment heeft de koers haar support op $6.500 gevonden waarna de koers weer lichtjes opveerde. Echter heb ik vrij veel vertrouwen in het support in de regio van de $6.000. Op dit moment zijn de momentum-indicatoren extreem bearish, staat de Bitcoin Fear & Greed index op een absoluut dieptepunt (afbeelding 2) en vind ik het sentiment op verschillende fora en in verschillende groepen te negatief. Deze overmaat aan bearishness stemt mij over het algemeen bullish omdat de balans in dit soort situaties weg is en uiteindelijk zoeken we de balans altijd weer op. Daarnaast zie ik tevens dat, ondanks dat we nu een flinke dip hebben gezien, het momentum van scherpe dalingen lager is dan dat van sterke stijgingen. Dit is een kenmerk voor een overwegend bullish markt (men is bang om de boot te missen) en duidelijk tegenovergesteld aan de markt in 2018.  

wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_dit_is_bijna_een_mooi_moment_afbeelding2

Afbeelding 2: Bitcoin Fear & Greed index

Ondanks we in een flinke dip zitten zie ik toch mooie kansen in de regio van $6.000 voor het vergroten van mijn portfolio. Echter dienen we uiteraard wel voorzichtig te zijn en daarom zie ik idealiter de volgende situatie ontstaan:

  • De neerwaartse trendlijn (oranje lijn uit afbeelding 1) wordt op de dagelijkse grafiek niet naar beneden gebroken. Een wick naar bijvoorbeeld $6.350 zou kunnen, maar dan wil ik wel een close zien boven deze trendlijn.
  • Daarnaast zie ik graag dat de momentum-indicatoren (afbeelding 3) een stijgende lijn tonen, de Commodity Channel Index (CCI) minimaal een waarde van -100 laat zien en de Relative Strength Index (RSI) het liefst minimaal een waarde van 30 heeft. 
  • Tevens wil ik support op een van de zones in de $6.000 zien en graag een hammer candle-formatie zien. 

wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_dit_is_bijna_een_mooi_moment_afbeelding3Afbeelding 3: momentum-indicatoren op de dagelijkse grafiek van cryptocurrency exchange Coinbase

In afbeelding 3 is goed te zien hoe op dit moment de momentum-indicatoren zeer bearish zijn. Een dergelijke situatie is echter uiteraard niet lang houdbaar. De beginnende hammer candle (nog zeer voorbarig) en het afnemende volume zijn voortijdige indicatoren die mogelijk bullish gaan omrollen, maar confirmatie voor deze indicator is gewenst. Al met al ben ik zeer bullish op dit niveau en wens ik hier wel mijn posities te vergroten. Ik ben de afgelopen maanden al meerdere malen eerlijk geweest dat een koers van bitcoin in de $6.000-regio mijn interesse heeft en daar hou ik nu nog steeds aan vast omdat ik denk dat de markt van bitcoin in grote lijnen nog steeds bullish is. Een break door de $6.000 met een close daaronder zie ik niet snel gebeuren, maar zou mijn visie mogelijk wel veranderen. 

Update

Terwijl mijn column ter revisie klaar ligt zien we de prijs flink naar boven breken. In afbeelding 4 is nu goed te zien dat de momentum-indicatoren bullish omrollen. 

wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_dit_is_bijna_een_mooi_moment_afbeelding4Afbeelding 4: de geüpdatete dagelijkse grafiek van bitcoin (BTC) op cryptocurrency exchange Coinbase

De eerste weerstand die ik nu zie ligt rond de $7.300 en de tweede weerstand zou zijn rond de $7.700 en $7.800 (Dit komt overeen met het support/de weerstand van de afgelopen tijd alsmede de opwaartse roze trendlijn uit afbeelding 1). Vervolgens spelen de welbekende Moving Averages (MA’s), de 50-dagen, de 200-dagen en de 21 weken-MA een belangrijke rol. Hou rekening met een eventuele retrace. In dat geval is het goed als de koers minimaal support vindt op de $6.800 (hogere low) en/of de $7.000. De huidige rally kan uiteraard een korte opleving zijn en in dat geval is mijn voorgaande stuk nog steeds van toepassing. Op dit moment heeft de markt in ieder geval wat bullish momentum te pakken. Let’s goooooo!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Leave a Reply