blog

Bitcoin breekt uit en jaagt op 61.000 dollar

By 30 maart 2021No Comments

Maart is bijna afgelopen, en bitcoin neemt nog even een eindsprintje! Gisteren steeg de koers al met 1.825 dollar (1.554 euro), en vandaag doet de cryptocurrency daar gewoon een schepje bovenop. Kunnen we binnenkort een nieuw hoogtepunt verwachten?

Binnenkort vuurwerk

We beginnen deze analyse met de daggrafiek vanaf eind 2020. Voor de derde keer op rij is het de bitcoin koers gelukt om uit een dalende trendlijn te breken. Bij een daling vindt bitcoin vaak ondersteuning op de oranje lijn, het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 50 candles. Die lijn noem je ook wel de 50-dagen moving average. De uitbraak uit de dalende trendlijn plus de ondersteuning zijn al hele mooie voortekenen voor de toekomst.

Maar het wordt nog beter. Onder de koersgrafiek zie je de MACD, dat is een indicator die het momentum van de koers laat zien. De rode balkjes kleuren licht en worden steeds kleiner. Dat duidt erop dat het negatieve momentum aan het afzwakken is.

Wanneer de blauwe lijn van de MACD de oranje lijn overstijgt is er sprake van een bullish cross. Die momenten geven we op de grafiek aan met de cirkels. Een bullish cross is vaak een teken dat de koers voor langere periode gaat stijgen. Op dit moment is er nog geen bullish cross, maar als de koers zo door blijft gaan lijkt dat slechts een kwestie van tijd.

Bitcoin breekt uit

Laten we eens inzoomen op de grafiek. Je kijkt nu naar de bitcoin koers vanaf begin februari. Bitcoin schuurde meerdere malen tegen de blauwe trendlijn, maar vond telkens weerstand. In eerste instantie bleek de oranje lijn op 54.200 dollar (46.150 euro) een sterke ondersteuning, maar vorige week zakte de koers daar zelfs onder. Uiteindelijk vond bitcoin de echte bodem op 50.300 dollar (42.818 euro), de rode lijn op de grafiek.

Vanaf daar begon bitcoin aan een sterke opmars. Vanaf de bodem is de koers alweer met bijna 7.775 dollar (6.620 euro) gestegen, en daarmee brak bitcoin door de blauwe trendlijn.

Op dit moment wordt het spannend, kan bitcoin door de weerstand op 58.135 dollar (49.510 euro) breken?

Uit de bull flag

Er is een grote kans dat dit gaat gebeuren. We zoomen nog verder in, je kijkt nu naar de uurgrafiek. Op deze uurgrafiek zien we dat bitcoin zojuist uit een bull flag is gebroken.

Een bull flag is een koersformatie die vaak leidt tot een flinke stijging. De vorm van de bull flag zit al in de naam verpakt, als je goed kijkt zie je een vlag. De mast van de vlag is de blauwe lijn op het midden van de grafiek. Daarna beweegt de bitcoin koers zich in de vlag, tussen twee evenwijdige trendlijnen die naar beneden loopt. Breekt de koers uit de bull flag? Dan is het koersdoel zo groot als de mast van de vlag. In dit geval kunnen we een koers van ongeveer 60.870 dollar (51.829 euro) verwachten.

Wat verwachten we van bitcoin?

Bitcoin breekt uit de trendlijn én uit de bull flag, en lijkt daarmee op weg naar een nieuw hoogtepunt. Toch beschrijven we twee scenario’s, zodat jij op alles bent voorbereid: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Bitcoin is zojuist uitgebroken uit de bull flag. Maar daartussen ligt nog een weerstand, de groene lijn op 58.135 dollar (49.510 euro). Lukt het bitcoin om ook door die weerstand te breken? Dan ligt de weg helemaal vrij naar 60.870 dollar (51.829 euro), het koersdoel van de bull flag.

Bearish
Verschillende indicatoren wijzen erop dat bitcoin nog wel even door gaat stijgen, maar wat als dat niet lukt? In dat geval kan bitcoin ondersteuning vinden op het punt waarop de dalende trendlijn en de oranje ondersteuning elkaar vinden. Dat is rond 54.200 dollar (46.150 euro).

En als die ondersteuning ook niet houdbaar is? Dan komt 50.300 dollar (42.818 euro) in beeld, de steun van vorige week.

Leave a Reply