blogExchanges

Bitcoin beurs Coinbase kiest Nasdaq voor direct listing

By 2 februari 2021No Comments

Het Amerikaanse Coinbase heeft Nasdaq gekozen als beurs voor zijn direct listing. Een direct listing verschilt als beursgang van een initial public offering. Er worden bestaande aandelen in handel gebracht en Coinbase bepaalt zelf tegen welke prijs. Dit is alleen weggelegd voor bepaalde ondernemingen die toestemming krijgen van de SEC.

Aandeelhouders kunnen al verkopen

De geruchten gaan dat de eerste aandelen voor 200 dollar worden verhandeld, maar het is aan de markt om daar in mee te gaan of niet. Het plan van het bedrijf om de komende weken de openbare markten aan te boren, volgt op een secundaire aanbieding op Nasdaq Private Market.

Op 25 januari lanceerde Nasdaq Private Market een secundaire markt voor Coinbase-aandelen, hierdoor kunnen aandeelhouders het met eigen vermogen gekochte aandelen, verkopen. Nasdaq Private Market biedt diensten aan bedrijven voorafgaand aan een IPO, waaronder ‘gecontroleerde liquiditeitsprogramma’s voor pre-IPO bedrijven die secundair kapitaal willen aantrekken voor aandeelhouders en investeerders.’

Ook al te koop bij FTX

Er zijn dus geruchten dat deze aandelen op de Nasdaq Private Market verkocht worden tegen een prijs van 200 dollar. Er zijn op dit moment 254 miljoen uitstaande aandelen, met een simpele rekensom, zonder enige nuance, kom je dan op een waardering van ongeveer 50 miljard dollar van Coinbase.  Toch is dit niet eens de volledige waarde. Op FTX een derivatenbeurs op basis van cryptocurrency, wordt voor een pre IPO futures contract op Coinbase, liefst 277 dollar gerekend. Dit impliceert weer een waardering van iets minder dan 70 miljard dollar.

Nasdaq boven NYSE

Even terug naar de keuze voor Nasdaq. Het is op z’n minst een bijzondere keuze dat Coinbase voor Nasdaq kiest, in plaats van de New York Stock Exchange (NYSE).  NYSE voerde de direct listings uit van verschillende andere unicorns, waaronder Spotify, en in december keurde de SEC een plan goed van NYSE af om bedrijven in staat te stellen fondsen te werven via een direct listing. NYSE investeerde in 2015 ook 75 miljoen dollar in  een financieringsronde van Coinbase.

Coinbase en Nasdaq hebben zelf nog niet gereageerd op de keuze.

Leave a Reply