blog

Bitcoin begint het jaar 2023 fantastisch, maar we moeten niet te vroeg juichen

By 13 januari 2023No Comments

Bitcoin is het jaar 2023 tot nu toe fantastisch begonnen met een stijging van ruim 14,6 procent. Het optimisme keert langzaam terug en ook de volatiliteit maakt weer een opwaartse beweging. We kunnen nog lang niet van een bullmarkt spreken, maar de basis voor een potentieel goed jaar is in ieder geval gelegd.

De volatiliteit lacht weer

Het klinkt een beetje vreemd om te spreken van een lachende volatiliteitsgrafiek, maar het is op dit moment wel de realiteit. In principe is dit niets meer dan een visuele weergave van de vraag naar opties op verschillende koersniveaus. Wat we in de onderstaande grafiek zien is dat de vraag naar zogenaamde ‘out of the money call options’ stijgt. Dit zijn opties waarbij de uitoefenprijs hoger is dan de huidige marktwaarde van Bitcoin. 

Normaal gesproken zijn die opties niet interessant als handelaren een dalende markt verwachten. Een call optie is namelijk een afspraak dat jij op datum ‘x’ Bitcoin mag kopen tegen een vooraf afgesproken koers. Als de huidige marktwaarde onder die koers ligt, dan zijn deze opties in principe weinig waard.

We spreken van ‘out of the money’ als de huidige marktwaarde van Bitcoin lager is dan de uitoefenprijs van de opties. Als handelaren deze opties dan toch kopen, dan gaan ze er vanuit dat Bitcoin op de datum van uitoefening weleens op een hogere koers kan staan. Wat betekent dat het toch aantrekkelijk is om de opties te kopen.

Optiemarkt verwacht stijging

Als we Andrew Melville van Block Scholes mogen geloven, dan is dit goed nieuws voor de Bitcoin koers op de korte termijn. “Dit impliceert dat de derivatenmarkt verwacht dat het bearish sentiment langzaam verdwijnt en er een kans is dat de Bitcoin koers op de korte termijn zal stijgen,” aldus de analist. Het lijkt erop dat de handelaren op de optiemarkt er vertrouwen in hebben dat het bullish momentum van Bitcoin van de afgelopen dagen kan doorzetten.

Uiteindelijk zijn dit ook maar verwachtingen en moeten we niet vergeten dat optiehandelaren ook niet alle wijsheid in pacht hebben. Na jaren van ervaring in de markt kunnen wij in ieder geval over Bitcoin zeggen dat de koers op de korte termijn behoorlijk onvoorspelbaar is. Vrijwel niemand had dan ook de stijgingen van de afgelopen dagen zien aankomen. Voor de komende maanden lijkt veel af te hangen van het toekomstige beleid van de Amerikaanse Federal Reserve.

De Federal Reserve is de baas

Het jaar 2022 leerde ons dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, op dit moment nog altijd de baas is binnen de financiële markten. Vanaf maart 2022 verhoogden zij de rente in totaal met 4,25 procent en dat heeft de Bitcoin koers en de koersen van vrijwel alle andere assets behoorlijk geraakt. Bitcoin eindigde het jaar 2022 uiteindelijk met een opgetelde koersdaling van 65 procent.

De Federal Reserve voerde die renteverhogingen door in een poging om de inflatie onder controle te krijgen. Een hogere rente betekent dat de prijs om dollars te lenen stijgt. Dat maakt het moeilijker voor individuen, bedrijven en overheden om zomaar geld uit de markt te halen. Er komt minder geld in omloop en uiteindelijk drukt dat de inflatie naar beneden.

Het risico is dat de Federal Reserve hierin doorslaat en de rente te hoog maakt of te lang op dit hoge niveau houdt. Uiteindelijk kan dat ertoe leiden dat de economie in een recessie terechtkomt en daar zit de centrale bank ook niet op te wachten. Wat dat betreft komen er een paar spannende maanden aan voor Bitcoin en de financiële markten in zijn algemeenheid.

Leave a Reply