blog

Bitcoin analyse: deze correlaties moet je in de gaten houden

By 13 januari 2023No Comments

Bitcoin is gisteren harder gestegen dan dat ik in eerste instantie verwacht had. De inflatiecijfers van de Verenigde Staten hebben hier ongetwijfeld een rol in gespeeld. Het nieuws over inflatie bleek positief te zijn en dat zorgde voor een aantal mooie groene candles. 

De S&P 500 en Bitcoin

In de analyse van vandaag richt ik mij op twee correlaties. De eerste correlatie is tussen Bitcoin en een aandelenindex: S&P 500. Dit is een index die bestaat uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. De correlatie is niet vlekkeloos. Toch zien we wel vaak dat de trend van deze twee hetzelfde is: vaak als de aandelenindex naar beneden schiet, dan heeft dit effect op de Bitcoin koers. Dat is ook het geval bij een stijging.

S&P 500 1W

Zoals je in de grafiek hierboven ziet, beweegt de S&P 500 in een neerwaartse trend. Dit zien we aan de lagere hoogtepunten en lagere dieptepunten. Telkens wanneer de koers naar boven beweegt, wijst deze de rode trendlijn af. Dit is de meest belangrijke weerstand in de hele bearish beweging. Een uitbraak boven deze trendlijn is het enige wat nodig is om de neerwaartse trend vaarwel te zeggen.

Dit is echter nog niet het geval. De koers heeft de lijn nu vier keer afgewezen. Stel, de aandelenindex beweegt nog iets verder omhoog en wijst de trendlijn voor de vijfde keer af. In dat geval moeten we echt oppassen. Het is heel waarschijnlijk dat de koers dan een nieuw dieptepunt gaat laten zien. Dat is immers wat bijna altijd gebeurt na een afwijzing van de trendlijn.

Voor Bitcoin zal dit ook geen rooskleurig verhaal worden. Een aantal grote rode candles op de grafiek van de index zou ook de huidige opwaartse beweging van de grootste cryptomunt volledig teniet kunnen doen. Een uitbraak boven de trendlijn zou daarom heel positief zijn. Dit zal namelijk niet alleen effect hebben op de trend van de aandelenindex, maar ook zeker op de trend van Bitcoin. 

De dollar en Bitcoin

De tweede correlatie die ik vandaag bespreek is de omgekeerde correlatie tussen de dollar en Bitcoin. Zoals je misschien wel weet, pak ik deze correlatie er vaak bij voor een extra bevestiging van de Bitcoin trend. De omgekeerde correlatie tussen Bitcoin en de dollar is namelijk zeer sterk. Vaak kun je door alleen naar de grafiek van deze munt te kijken er al achter komen welke richting de grootste cryptomunt op zal gaan.

In de analyse van 6 januari besprak ik hoe de rode lijn behoorlijke ondersteuning kan geven. We zagen inderdaad dat de koers omhoog schoot, maar dat was slechts voor korte duur. Momenteel is de koers dik onder de ondersteuning. Dat is geen positief teken voor de dollar. Maar wel voor Bitcoin …

DXY 1W

De dollar heeft een ondersteuning verloren, terwijl Bitcoin weerstand na weerstand verbreekt. Voor de komende weken is het belangrijk dat de dollar de ondersteuning niet herclaimt, maar steeds verder naar beneden beweegt. Dit zal goed zijn voor Bitcoin: een zwakkere dollar betekent namelijk een sterkere Bitcoin. 

Leave a Reply