blog

Bitcoin analyse: stijging van meer dan 50% in drie weken

By 26 oktober 2021No Comments

Op de dag dat Duitsland 215 bitcoin boven de marktprijs gaat veilen en de vraag op ETF’s (Exchange Traded Funds) in de VS blijft toenemen kijken we even naar de lijnen en de kaarsen op de charts, oftewel de koersen!

Dat de bitcoin koers een nieuwe top heeft neergezet; dat weten we nu wel. Maar de euforie lijkt niet af te nemen. Ok, de prijs is iets gezakt, maar dat is niet ongebruikelijk nadat er nieuwe hoogtepunten zijn neergezet. Er zijn wel een aantal puntjes die we in de gaten moeten houden.

4 uur grafiek

Laten we eerst eens naar de 4-uren grafiek kijken, waar 1 candle (kaars) staat voor, je raadt het al, 4 uur met prijzen in dollars. Ongeveer de hele maand september bevonden de candles zich in een neerwaartse spiraal waarbij de prijs zo’n 25% gedaald is. Vanaf begin oktober is dat patroon doorbroken en werd de trend opwaarts.

Niet zomaar opwaarts, Solid Rocket Booster-opwaarts: de prijs is met zo’n 52% gestegen in nog geen 20 dagen! Dit kanaal is doorbroken op 20 oktober.

Bron: Tradingview

Waarom is dit belangrijk om te weten? Wel, als je verder terug kijkt, dan zie je dat dit soort stijgingen altijd worden gevolgd door een daling. Logisch, want de prijs gaat nooit rechtstreeks omhoog. Maar de meeste van deze dalingen zijn fors; minstens 25%. Momenteel zijn we vanaf de top ‘slechts’ 10% gedaald. Betekent het dat we nog eens 15% naar beneden gaan?

Shooting Star

Op de grafiek waar elke candle (kaars) voor een week staat is een ‘shooting star’ te zien. Iets waar velen een beetje nerveus van worden. Men denkt dat de rode candle met de lange wick (stok) aan de bovenkant betekent dat de top is bereikt.

De kopers hebben de prijs tot op grote hoogte gebracht, maar daarna kregen de verkopers de overhand. De prijs werd naar beneden gedrukt en uiteindelijk sloot de prijs op een lager niveau dan toen deze candle, een week ervoor, gestart werd.

Bij een opwaartse trend wordt het gezien als een ‘bearish reversal pattern’ (patroon waarbij een ommekeer in de trend plaatsvindt, in dit geval naar beneden). Het is pas dinsdag en we kunnen pas oordelen na het afsluiten van deze candle over vijf dagen, maar we hebben zojuist gezien dat het opwaartse kanaal op de 4-uren grafiek al is doorbroken.

Bron: Tradingview

Positieve signalen

Zijn er ook positieve punten? Ja, zeker. De turbulente zone, in de grafiek hierboven aangegeven als een rode balk, is meer dan drie maanden een weerstand geweest. Zoals het er nu naar uitziet is het een steun geworden. Dat is goed nieuws. Daar bevindt zich ook een Fibonacci-niveau waartegen de onderste wick (stok) van de Shooting Star even tikte.

Ideaal scenario

Het zou voor het verdere verloop goed zijn als we de komende uren een signaal zien van een bull flag of falling wedge, hetgeen zich nu lijkt aan te dienen. Dat kan je zien in de 1-uur grafiek hieronder. Dan kan de flinke stijging van laatste tijd even verwerkt worden, kunnen de startblokken weer worden opgezocht en kunnen vervolgens nieuwe sprongen gemaakt worden die ons naar nieuwe hoogtes kunnen brengen.

Als de verkopers in controle komen, dan zakken we terug in gevaarlijk gebied en zou het kunnen zijn dat de turbulente zone toch (nog) niet als steun fungeert.

Bron: Tradingview

Leave a Reply