blog

Bitcoin analyse: is dit dan die dip? Bodem op korte termijn lijkt in zicht

By 18 mei 2021No Comments

‘Koop de dip!’

Geen financieel advies van ons, maar wel een uitspraak die je vaak tegenkomt in de (crypto)beleggingswereld. Maar als het dan zo ver is, voelt het toch wel een beetje vreemd aan. Is dit dan het moment? Of kan bitcoin nog verder zakken? Er is niemand die het zeker weet, maar er zijn genoeg aanwijzingen dat de bodem in zicht is.

Kleine disclaimer: in deze analyse kijken we alleen naar de bitcoin koers en indicatoren. Nieuws kan de prijs ook beïnvloeden, dat zagen we vorige week ook gebeuren.

Toch een lichtpuntje!

Je kijkt hieronder naar de daggrafiek van bitcoin. En ondanks de harde daling zien we toch een lichtpuntje. De groene lijn is de eerdere weerstand van 42.100 dollar (34.520 euro), en daar vindt bitcoin nu juist ondersteuning. Op vrijdag 8 januari lukte het de bitcoin koers niet om deze lijn te doorbreken, de prijs daalde toen met bijna 28% naar 30.600 dollar (25.090 euro). Blijft bitcoin ondersteuning vinden op de groene lijn? Dan is dat een positief signaal voor de toekomst.

Bodem op korte lijkt in zicht

Ook wanneer we inzoomen op de grafiek zie je dat de bodem in zicht is. Je kijkt hieronder naar de vieruursgrafiek vanaf begin april. Op de grafiek daaronder zie je de Relative Strength Indicator (RSI). Deze indicator laat het momentum zien van de koers.

Op de grafiek van de RSI zie je dat de paarse lijn aan de onderkant van de paarse band beweegt. Dat betekent dat de bitcoin koers oversold is: de prijs is in korte tijd hard gedaald en de kans is daarom groter dat de koers de komende dagen weer (een beetje) zal stijgen.

Maar we zien nog iets belangrijkers, en dat is divergentie. De bitcoin koers maakt steeds lagere bodems, terwijl de RSI juist stijgt. Deze vorm van divergentie is positief,  vaak is er dan sprake van een bodem.

De vorige keer dat er sprake was van dit soort divergentie steeg de prijs met ruim 27 procent. Gebeurt dat nu ook? Dan kunnen we binnenkort een koers verwachten van ruim 54.000 dollar (44.280 euro)

Wat verwachten we van bitcoin?

Op korte termijn lijken we het ergste dus even gehad te hebben, de koers kan wat gaan stijgen. Maar waar moet je dan aan denken? We schetsen twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Heeft bitcoin de bodem gevonden? Dan vinden we de eerste weerstand op 49.200 dollar, de dunne groene lijn op de graifiek. Deze lijn was van maart tot en met vorige week juist een belangrijke steun.

Zien we net zo’n stijging als bij de vorige divergentie, dan beweegt bitcoin de komende dagen weer tussen de twee groene lijnen. Op langere termijn is de psychologische grens van 60.000 dollar (49.193 euro) dan een sterke weerstand.

Bearish
Voor de komende dagen wordt het spannend of bitcoin de ondersteuning op 42.100 dollar (34.520 euro) kan vasthouden. Lukt dat niet? Dan kan bitcoin in het meest negatieve scenario zakken naar 30.600 dollar (25.088 euro), de rode lijn op de grafiek. De bitcoin koers is in dat geval dan meer dan gehalveerd sinds de top op woensdag 14 april.

Leave a Reply