blog

Bitcoin, AEX, Dow Jones dalen allemaal na mogelijk stijgende rente

By 5 mei 2021No Comments

De Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen heeft gezegd dat de rente in de Verenigde Staten mogelijk iets moet stijgen om oververhitting van de economie te voorkomen. Dit zorgde direct voor een reactie op de wereldwijde aandelenmarkten, ook bitcoin had hier onder te lijden. Veel investeerders verkochten met paniek, waardoor de koersen daalden.

Rente moet stijgen

In een interview met The Atlantic dat maandag werd opgenomen en dinsdag uitgezonden, zei de minister: ‘Mogelijk zullen de rentes iets moeten stijgen om te zorgen dat onze economie niet oververhit raakt, hoewel de extra uitgaven relatief klein zijn, vergeleken met de omvang van de economie.’

Dit is een reactie op de onevenwichtige economie die is ontstaan door maatregelen om de pandemie van het Coronavirus te bestrijden. Toen haar werd gevraagd welke maatregelen er zouden worden genomen om de economie in de nasleep van de crisis te stimuleren, legde Yellen uit dat ze overwogen om wat investeringen te verplaatsen en een aantal beleidsmaatregelen te wijzigen. Hier voegde ze aan toe dat de rentetarieven snel zouden kunnen stijgen, ze wees er echter nadrukkelijk op dat elke verandering bescheiden zou zijn.

Hieronder het interview met Yellen. Vanaf minuut 16 gaat het over rentetarieven.

Winst teniet gedaan

Over het algemeen worden dit soort uitspraken opgevolgd door investeerders die hun geld uit liquide investeringen halen, zoals bitcoin in dit geval. Dit wordt weer geïnvesteerd in activa met lage volatiliteit.

Bitcoin zakte terug onder de 45.800 euro (55.000 dollar), en de koers zakte met 3000 euro (3500 dollar) in 6 uur. Hierdoor zakte de trend onder het voortschrijdende gemiddelde van de vorige 50 kaarsen, de 50MA. De groei die de bitcoin koers de afgelopen week meemaakte, is hierdoor teniet gedaan.

Bron: Tradingview

Altcoins en aandelen

Andere cryptocurrency’s daalden ook hard (behalve Doge natuurlijk). Ethereum daalde met 5,58%, BNB verloor bijna 10% van zijn prijs, XRP crashte met 10,74%, ADA zakte met 6,38% en DOT moest 6,7% inleveren. Chainlink houdt zich goed staande.

De rest van de markten nam het nieuws ook niet goed op. In de grafiek hieronder de Dow Jones (DJI), S&P500 (SPX) en onze eigen AEX. De dalingen lijkten paniekreacties, omdat de koersen inmiddels iets hersteld zijn.

Bron: Tradingview

Leave a Reply