blog

Bitcoin acceptatie neemt sprong: Amerikaanse staat Colorado accepteert crypto voor belasting

By 17 februari 2022No Comments

De gouverneur van Colorado, Jared Schutz Polis, kondigde gisteren aan dat zijn staat vanaf deze zomer bitcoin zal accepteren voor belastingbetalingen.

Dit is een enorme sprong voor de acceptatie van crypto, want vaak wordt gesteld dat fiatvaluta´s geforceerd kunnen worden omdat overheden alleen fiat accepteren voor belastingen.

Raamwerk wetgeving wordt geschreven

Polis sprak gisteren met journalisten van de Amerikaanse zender CNBC over zijn plan. Momenteel wordt een raamwerk geschreven waardoor inwoners van Colorado hun belastingen in bitcoin en andere cryptcurrency´s kunnen betalen.

Dit wettige raamwerk wordt ook wel de Digital Token Act genoemd, en zal ervoor zorgen dat Colorado cryptotransacties vrij zal stellen van de wetgeving op security´s (effecten). Dat gezegd hebbende, zullen de landelijke effectenwetten nog steeds van toepassing zijn, wat betekent dat Colorado nog steeds onder toezicht staat van de SEC.

“We verwachten deze zomer, zeer binnenkort, crypto te accepteren voor al onze belastinggerelateerde doeleinden.”

Vanaf minuut 5:46

Omgaan met volatiliteit van koers

De gouverneur, die een fervent voorstander is van crypto en met name Bitcoin, zei verder dat nog niet alles rond is en ook dat nog niet alle details bekend zijn. Ook riep hij op tot geduld van bewoners die zich afvroegen hoe dit werkt gezien de volatiele koers van bitcoin en andere crypto´s. Hij erkent de beweeglijkheid van de waarde van crypto´s.

“Het is belangrijk dat mensen weten dat we vanuit staatsperspectief niet kunnen worden blootgesteld aan een markt waar effecten, inclusief cryptocurrency´s, koersrisico´s vormen, onze kosten zijn in dollars, dus als we het hebben over het accepteren van cryptocurrency´s tegen betaling zouden ze voor ons doel weer in dollars worden omgezet.”

Kortom: inwoners kunnen met crypto betalen maar de staat ontvangt dollars. Hiervoor zijn ze nog op zoek naar een tussenpersoon om dit technisch in te regelen.

Financiële slagkracht crypto

De gouverneur zei in mei 2021 dat hij als eerste Amerikaanse politicus crypto accepteert als donatie. Zijn statement klopt niet, want toen Andrew Yang namens de democraten meedeed aan de presidentsverkiezingen van 2020, konden volgers ook al crypto doneren. Hoe dan ook, dit laat zien dat hij de financiële slagkracht van crypto erkent.

Daden zijn beter dan woorden, en daarom is het zo´n grote stap om als staat crypto te accepteren voor belastingen. Polis wil nog een stap verder gaan en heeft de ambitie om van Colorado het centrum voor blockchain-innovatie in de VS te worden.

Vergunningen aanvragen met crypto

De gouverneur zei dat crypto ook geaccepteerd moet worden voor kleinere en eenvoudigere transacties. Hij zei:

“Het kan zo simpel zijn als een rijbewijs of een jachtvergunning. Dit kan een paar maanden later al gerealiseerd worden. Maar eerst de grote transacties van de belastingen van inwoners, we verwachten deze zomer al crypto te accepteren.”

Vooralsnog Bitcoin en Ethereum

Het is onduidelijk welke cryptocurrency´s Colorado zal accepteren, maar de gouverneur noemde zowel Bitcoin als Ethereum als activa die in realtime kunnen worden betaald en omgezet.

Nu nog iemand vinden die gek genoeg is om zijn of haar bitcoin vrijwillig aan de overheid te geven.

Leave a Reply