blogExchanges

Binance lijkt schouders op te halen na verbod Verenigd Koninkrijk

By 28 juni 2021No Comments

Gisteren gaf de Britse Financial Conduct Authority een waarschuwing aan Binance Markets Limited en de Binance Group. De FCA zegt dat Binance Markets Limited niet in het land zou mogen opereren zoals ze nu doen. Dat klinkt weer als een mooi stukje bitcoin FUD zonder enige betekenis. Want onder de streep is Binance niet verboden, maar wordt alleen de futuresmarkt aan banden gelegd.

Gaat alleen om derivaten

Om de regels goed te interpreteren kijken we naar de structuur van Binance. Het is Binance Markets Limited niet toegestaan ​​om gereguleerde activiteiten te ondernemen in het VK, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de FCA. Binance Markets Limited maakt deel uit van een bredere groep (Binance Group).

Geen enkele andere entiteit in de Binance Group is onderhevig aan enige vorm van Britse autorisatie, registratie of licentie om gereguleerde activiteiten in het VK uit te mogen voeren. Maar daar gaat dit niet om, als je de officiële waarschuwing leest, dan merk je al gauw dat het alleen geldt voor het aanbieden van derivaten (afgeleide financiële producten). Deze worden door de FCA namelijk als gereguleerde producten beschouwd.

Vergunning nodig voor aanbieden afgeleide producten

Dat wil zeggen dat volgens de Britse wet elk bedrijf dat derivaten wil aanbieden of promoten, zoals futures, swaps, opties of tokenized aandelen, en moet worden geregistreerd en over de bijbehorende vergunning beschikken.

Een derivaat is een soort effect waarbij de partijen overeenkomen dat de waarde ervan afhangt van een onderliggend actief, bijvoorbeeld de prijs van een Tesla-aandeel of de prijs van bitcoin op een bepaald tijdstip.

Binance is ook verplicht om een ​​disclaimer op zijn sociale-mediasites en homepage te publiceren waarin wordt gewaarschuwd dat ‘Binance Markets Limited geen gereguleerde activiteiten in het VK mag ondernemen.’ De FCA zegt echter dat de beperkingen alleen van toepassing zijn op afgeleide producten, en erkent dat spothandel in cryptocurrency’s buiten haar regelgevende bevoegdheden valt.

Nuance is belangrijk

Dat klinkt al een stuk genuanceerder dan bijvoorbeeld de FUD-titel die Nu.nl hiervoor gebruikte: Bitcoinbeurs Binance moet activiteiten in Verenigd Koninkrijk staken. Er verandert namelijk niet zo heel veel voor Binance in de VK en ze halen dan ook terecht hun schouders op.

De waarschuwing is namelijk gericht aan Binance Markets Limited, alleen zij bieden helemaal geen derivaten aan. Binance legt uit dat Binance Markets Limited niet alleen een hele andere entiteit is, maar momenteel niet eens operationeel is. Dat betekent eigenlijk dat de waarschuwing van de FCA op dit moment in feite niet van toepassing op een van de bedrijven van Binance.

Het is ontzettend doorzichtig wat de reguliere media nu doet. De FUD-berichten lijken steeds minder inhoud te hebben en de markt merkt dat ook. De bitcoin koers is met meer dan 5% gestegen de afgelopen 24 uur.

Leave a Reply