blog

Beursgang Airbnb, wat zijn de plannen met bitcoin, blockchain en tokens?

By 18 november 2020No Comments

Het populaire (en soms beruchte) verhuurplatform Airbnb heeft een prospectus vrijgegeven voor zijn beursgang. In de prospectus gedeeld op de website van de Amerikaanse financiële waakhond (SEC) staan veel details, inclusief een mogelijke toekomst met cryptocurrency en blockchain-implementatie.

Airbnb en de toekomst van reizen

Toen COVID-19 begin 2020 de wereld overnam, zagen de plannen voor de beursgang van Airbnb er op zijn best wankel uit. In de zomer begon het aantal boekingen te stijgen, maar de toekomst van reizen hangt nog steeds in de lucht. Heel even leek de reisindustrie weer op te leven, althans, op lokaal vlak. In de zomer van 2020 zag Airbnb een opleving in het bedrijfsresultaat en vernieuwde het zijn plannen voor een IPO (Initial Public Offering, ofwel een beursgang). Maar toen begon de herfst, en daarmee een grote tweede golf van het coronavirus.

Ondanks de aankondiging van potentiële vaccins, zijn de infectiecijfers op de korte termijn alles behalve stabiel.

Cryptocurrency, tokens en blockchain

Toch heeft Airbnb het prospectus voor zijn eerste poging tot een beursgang op 16 november 2020 ingediend. In het SEC-document zijn vermeldingen opgenomen van cryptocurrency en gedistribueerde grootboektechnologie.

Airbnb heeft de reisindustrie op zijn kop gezet, en heeft met bitcoin gemeen dat ze ontzettend disruptief zijn voor de gevestigde orde. Toch heeft Airbnb nog weinig gedaan met cryptocurrency. Verrassend genoeg staat in het prospectus de mogelijkheid om blockchain-technologieën te gebruiken voor authenticatie.  Er staat: ‘het vermogen van [Airbnb] om zich aan te passen aan opkomende technologieën zoals tokenisatie, cryptocurreny’s … en nieuwe authenticatietechnologieën.’

In het document staat ook dat gedistribueerde grootboek- en blockchain-technologieën gebruikt kunnen worden voor biometrische doeleinden. Daarnaast zegt Airbnb ook te willen kijken naar kunstmatige intelligentie, virtuele en augmented reality en cloudtechnologieën.

Wat zijn de risico’s?

Hoewel deze cryptocurrency-gerelateerde items worden genoemd in het document van 443 pagina’s, is dit niet het belangrijkste. De informatie met betrekking tot authenticatie maakt namelijk deel uit van de sectie risicofactoren. Het nastreven van verschillende beveiligingstechnologieën kunnen na onderzoek duurder blijken dan verwacht en daarom niet de moeite waard zijn.

Airbnb accepteert nu dus nog geen bitcoin als betaalmethode, ondanks dat ze in 2016 het cryptobedrijf ChangeTip kochten. Dit is echter wel mogelijk via applicaties van derde partijen. PayPal heeft bijvoorbeeld onlangs ondersteuning voor cryptocurrency toegevoegd en wordt geaccepteerd door Airbnb. Het bedrijf Bitrefill, dat cadeaubonnen voor crypto verkoopt, biedt gebruikers ook de mogelijkheid om Airbnb-cadeaubonnen te kopen.

Leave a Reply