blog

Beschamend: er is geen manier om bitcoin voor ethereum te ruilen zonder derde partij

By 25 maart 2020No Comments

Vitalik Buterin vindt het gek dat er nog geen simpele manier is om bitcoin om te ruilen voor ethereum, en andersom, op decentrale beurzen (DEX). Op dit moment zijn dit soort beurzen in opkomst, maar bij lange na niet populair genoeg om de concurrentie aan te kunnen gaan met normale cryptobeurzen.

Niet alleen ether

Het feit dat er geen manier is om bitcoin te ruilen voor ethereum (en vice versa) zonder te hoeven vertrouwen op derden, is beschamend, aldus Ethereum-oprichter Vitalik Buterin. Eerder deelde hij een ander idee, over een DEX waar geen vertrouwen en ook geen servers bij aan te pas komen.

Volgens Buterin kan dit idee het beste uitgevoerd worden via het Uniswap-protocol. Dit brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee, want zo kun je niet alleen ethereum omwisselen, maar alle ERC-20 tokens.

De utopie van gedecentraliseerde exchanges

Het toevertrouwen van je bitcoin aan een derde partij druist in tegen het algemeen geaccepteerde ethos van crypto. Gecentraliseerde beurzen worden geplaagd door hacks, beschuldigingen van manipulatie en opgelegde regelgeving. En ondanks dat veel mensen in crypto zitten vanwege de vrijheid en de eigen verantwoordelijkheid, zijn de grootste beurzen ter wereld gecentraliseerd.

Het probleem is dat DEX’s nog niet volwassen genoeg zijn en er nog veel oplossingen bedacht moeten worden om aantrekkelijker te worden. Denk aan lage handelsvolume, geen klantenondersteuning en veel minder handelsopties dan bijvoorbeeld Binance. Dit maakt het voor bijvoorbeeld daytraders nog niet aantrekkelijk genoeg.

Gisteren schreven wij trouwens over een DEX genaamd Paxful. Als eerste DEX gaan zij in zee met Chainalysis, maar dat kon alleen als zij hun protocollen op orde hadden. Of dit een stap in de juiste richting is, of juist weer te ver afwijkt van waar crypto voor bedoeld is, laten we in het midden.

Bruggen bouwen met andere coins

Het voorstel van Buterin gaat veel verder dan Bitcoin. Het Canadese wonderkind wil ook DEX-bruggen bouwen tussen Ethereum en andere ecosystemen.

Hij sprak hierover met Zooko Wilcox, de CEO van Electric Coin Company (ECC). ECC is het bedrijf achter Zcash. Ze willen swaps tussen ether en Zcash mogelijk maken.

Waarom zou je bitcoins willen inwisselen voor ether?

Ook op deze vraag geeft Vitalik antwoord. Komt eigenlijk op neer dat je de waarde die je verzameld hebt met bitcoin kan inzetten op de verschillende applicaties die Ethereum rijk is.

Leave a Reply