blog

Azië ontdekt bitcoin: grote partijen stappen voor tientallen miljoenen in

By 9 maart 2021No Comments

De afgelopen maanden domineerden Westerse bedrijven als MicroStrategy, Square en natuurlijk Tesla de headlines in bitcoin-land vanwege hun keuze om bitcoin een belangrijke positie op de balans te geven. Dat is in Azië niet onopgemerkt gebleven en langzaam maar zeker druppelt er ook vanuit het Oosten interessant nieuws binnen over grote partijen die in bitcoin stappen.

De eerste deze week was het beursgenoteerde Chinese techbedrijf Meitu, dat op 5 maart voor 40 miljoen dollar (33,6 miljoen euro) aan bitcoin en ether kocht. Vandaag kwam daar de BCMG Genesis Bitcoin Fund-I bij (BGBF-I), het eerste bitcoin-fonds van Zuidoost-Azië.

Het bijzondere verhaal van Meitu

Meitu volgt met hun bitcoin-investering de voorbeelden van Tesla en Square, maar is ook het eerste beursgenoteerde bedrijf dat ether op de balans zet. In een persverklaring gaf het bedrijf aan te geloven dat blockchaintechnologie de potentie heeft om zowel bestaande financiële- als technologische standaarden te ontwrichten. Het techbedrijf lijkt ook de ambitie te hebben om op de Ethereum-blockchain te gaan bouwen.

De investering in bitcoin en ether ziet het bedrijf als een alternatief voor het bewaren van cashgeld, zeker nu er sprake is van flinke inflatie. Met deze beslissing wil Meitu aan haar investeerders laten zien dat het bedrijf vastberaden is om zich in nieuwe technologische ontwikkelingen vast te bijten.

De beslissing van Meitu om bitcoin en ether op de balans te zetten komt niet volledig uit de lucht vallen. In mei 2018 werd namelijk al bekend dat Cai Wensheng, de oprichter van het bedrijf, op persoonlijke titel al meer dan 10.000 bitcoin had verzameld. ‘Nadat ik de toekomst van bitcoin en blockchaintechnologie duidelijk voor me zag, besloot ik mezelf ten doel te stellen om tenminste 10.000 bitcoin te bezitten, dat is me nu gelukt,’ aldus Wensheng.

Tegen de huidige bitcoin koers zijn die 10.000 stuks 455 miljoen euro waard.

Eerste bitcoin-only fonds van Zuidoost-Azië

Naast het beursgenoteerde Meitu is er ook goed nieuws voor institutionele beleggers en grote bedrijven in Zuidoost-Azië die bitcoin op de korrel hebben. Met de BCMG Genesis Bitcoin Fund-I hebben zij er nu eindelijk een optie bij om veilig en eenvoudig in bitcoin te investeren. De groeiende wereldwijde vraag naar bitcoin deed BCMG besluiten tot het opzetten van een bitcoin-fonds.

Behalve dat het fonds goed nieuws is voor de grote jongens in Zuidoost-Azië die exposure op bitcoin willen is het natuurlijk ook goed nieuws voor ons. Dit nieuws betekent namelijk dat er een muur van nieuw geld de mogelijkheid krijgt om richting bitcoin te stromen. Grote partijen in Zuidoost-Azië kunnen nu instappen zonder dat ze hoeven na te denken over de beveiliging en andere technische zaken. Dat regelt het fonds allemaal voor ze en dat maakt instappen een stuk eenvoudiger.

Het netwerkeffect van bitcoin begint steeds indrukwekkender te worden. Bijna dagelijks zien we wel nieuws voorbij komen van grote partijen die in bitcoin stappen. Bitcoin lijkt heel snel te gaan van een asset voor nerds en criminelen, naar een asset die niet mag ontbreken in het portfolio van een serieuze investeerder.

Leave a Reply