blog

Amerikaanse presidentsverkiezingen kunnen boost geven aan Bitcoin

By 2 november 2020No Comments

Op 31 oktober was het alweer 12 jaar geleden dat Satoshi Nakamoto de bitcoin whitepaper publiceerde. Bitcoin vierde dat door te stijgen naar 14.100 dollar (12.121 euro), de hoogste waarde in 2,5 jaar tijd! Maar wat gaat november brengen voor bitcoin? En welke rol hebben de Amerikaanse verkiezingen op de prijs?

Bijna!

Oktober is alweer voorbij, een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen maand. Je kijkt hieronder naar de maandgrafiek van bitcoin. Bijna lukte het om de hoogste slotkoers van de maand ooit te noteren, op 13.872 dollar (11.929 euro). Daar moeten we nog minimaal een maand op wachten, maar bitcoin is nog steeds heel dichtbij. 

Dat mag de pret trouwens ook niet drukken, want oktober was een fantastische maand voor bitcoin. De koers steeg met meer dan 30 procent!

Komt er een correctie?

We zoomen wat in op de grafiek, je kijkt nu naar de dagkoers. Al sinds mei bevindt de bitcoin koers zich in een stijgend kanaal, tussen twee oplopende trendlijnen in. Daarnaast zien we een patroon: in juli brak bitcoin door de weerstand van 10.000 dollar (8.600 euro). Bitcoin vond daarna weerstand op 12.000 dollar (10.320 euro), en vond vervolgens ondersteuning op 10.000 dollar.

Herhaalt dit patroon zich opnieuw? Dan kan bitcoin terugzakken naar 12.000 dollar om daar ondersteuning te vinden. Zolang bitcoin binnen het kanaal blijft is dat niet erg, de stijgende trend blijft dan nog intact.

Misschien komt dit je bekend voor, in een eerdere analyse hebben we het hier ook ooit over gehad. Dit scenario blijft nog steeds realistisch. Een negatiever scenario is een correctie van 30 procent, ook dat blijft mogelijk.

Wat doet de aandelenmarkt?

Het kan daarnaast nuttig zijn om de Amerikaanse aandelenmarkt in de gaten te houden. Zien we daar een grote beweging, dan kan dat invloed hebben op de koers van bitcoin. Je kijkt hier naar de dagkoers van de S&P 500, de aandelenindex van de 500 grootste beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven.

De koers lijkt nu een dubbele top te vormen, dat is een patroon die je herkent aan de twee toppen. Ook belangrijk is de oranje lijn. In de technische analyse noem je die lijn de neckline. Zakt de aandelenindex door deze lijn? Dan is de formatie bevestigd en kunnen de koersen van aandelen hard gaan dalen.

Het koersdoel is zo groot als de ruimte tussen de neckline en de hoogste top. In dit geval betekent dit dat de index met ongeveer 12% kan dalen, richting 2.882 punten.

Daar komt bij dat het bijna 3 november is, op deze datum gaan de meeste Amerikanen naar de stembus. Vanwege corona kan het langer duren voordat de uitslag binnen is, maar als het goed is weten we tegen het einde van de week zeker wie de volgende president wordt. Mogelijk geeft deze uitslag onrust op de financiële markten.

Bitcoin gaat zijn eigen weg

Hoe gek het klinkt, een dalende aandelenmarkt kan juist voordelig uitpakken voor bitcoin. Rond 12 oktober is het bitcoin gelukt om zich los te weken van de aandelenmarkten. De prijs van bitcoin stijgt, terwijl de aandelenindexen zakken.

Ook wordt bitcoin steeds meer beschouwd als een veilige haven in plaats van een speculatiemiddel. Niet alleen door particuliere investeerders, maar juist ook door beursgenoteerde bedrijven.

Zo kocht MicroStrategy in augustus en september 425 miljoen dollar aan bitcoin van zijn kasreserves. Het Square van Twitter-CEO Jack Dorsey kocht 50 miljoen dollar aan bitcoin. En internationale betaaldienst PayPal gaat vanaf 2021 bitcointransacties toestaan op zijn platform. Allemaal positieve ontwikkelingen die de positie van bitcoin alleen maar sterker maken.

Wat gaat bitcoin doen?

Terug naar bitcoin, hieronder zie je de vier uurs-grafiek. De blauwe lijnen geven het stijgend kanaal aan van het begin van deze analyse. We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Stijgt bitcoin, dan kan de koers de bovenkant van het kanaal opzoeken. Dat komt neer op ongeveer 14.300 dollar (12.286 euro).

Bearish
Op dit moment is het spannend, de prijs beweegt rond 13.500 dollar (11.600 euro, de bovenste oranje lijn op de grafiek. Daalt de koers verder, dan wordt 13.000 dollar (11.169 euro) de volgende ondersteuning. Dat is de onderste oranje lijn.

In het meest negatieve scenario daalt bitcoin tot aan 12.000 dollar (10.307 euro). Herhaalt het patroon van de afgelopen maanden zich, dan vindt bitcoin daar ondersteuning.

Leave a Reply