blog

Amerikaanse centrale bank koopt bedrijfsobligaties, Bitcoin en Dow Jones stijgen

By 16 juni 2020No Comments

De lange arm van de Federal Reserve (FED) komt steeds dichterbij. Gisteren gaf de FED toe dat ze van plan zijn om individuele bedrijfsobligaties te kopen. Ook werd bekend dat de Amerikaanse regering 1 biljoen dollar aan infrastructuur wil uitgeven.

Schulden opkopen via obligaties

Laten we beginnen met de FED. Ze willen voor maximaal (haha) 750 miljard dollar aan bedrijfskrediet kopen. Dat doen ze door op de secundaire markt individuele obligaties te kopen met een resterende looptijd van vijf jaar of minder. Het idee achter het opkopen van ‘individuele schulden’ is om een brede, gediversifieerde marktindex van Amerikaanse bedrijfsobligaties te creëren.

‘Deze index bestaat uit alle obligaties op de secundaire markt die zijn uitgegeven door Amerikaanse bedrijven die voldoen aan de minimale rating, de maximale looptijd en andere criteria. Deze indexeringsbenadering komt naast ons opkoopprogramma van ETF’s’

Effect op de markt

Nadat bekend werd dat de aandelenmarkt deze injectie zal ontvangen, stegen de futurecontracten van de belangrijkste Amerikaanse aandelenbeurzen.

Futures op de Dow Jones namen gemiddeld 503 punten toe en de verwachting is dat als de beurs vandaag opengaat, de DJI 550 is toegenomen. Een soortgelijke trend is ook merkbaar bij de Nasdaq en de S&P500.

Bitcoin volgt wel

En hoe graag we ook roepen dat bitcoin de vreemde eend in de bijt is, vooralsnog is deze vreemde eend volgzaam. Hieronder is de rode lijn de futures op de Dow Jones index. De groene lijn is de koers van bitcoin.

In het weekend van 13 en 14 juni is de aandelenbeurs gesloten, vandaar die rechte horizontale rode streep. Bitcoin laat dan ook niks spannends zien. Maar op het moment dat de markt opent zakt de Dow Jones. En bitcoin volgt. Vervolgens herstellen beide zich knap.

Al met al is de aankondiging van de Fed een nieuwe stap om de financiële markten te stimuleren om beleggers gerust te stellen dat zij de kredietmarkten tijdens een eventuele recessie zal blijven steunen. Maar ze staan daar niet alleen in. Ook de regering heeft een rol gespeeld in de stijgende koersen.

Naar verwachting heeft de overheid 1 biljoen dollar over. Dit bedrag zal worden gebruikt om de infrastructuur te verbeteren, een klassiek voorbeeld van banencreatie. Er wordt aandacht besteed aan wegen en bruggen. Daarnaast wil de Amerikaanse overheid een grotere vinger in de pap van de ontwikkeling van een nieuw 5G-netwerk en moet de internetspreiding verbeterd worden.

Houd ons in de gaten, later vandaag volgen we met een technische analyse van de bitcoin koers.

Leave a Reply