blog

Al bijna twee weken geen bitcoin opties verhandeld op Bakkt

By 30 januari 2020No Comments

Wist je nog dat we met z’n allen uitkeken naar de lancering van Bakkt? Goede tijden. Maar de realiteit is dat er al bijna twee weken lang geen bitcoin opties verhandeld zijn bij Bakkt. Met bitcoin opties kan je speculeren op de bitcoin koers. Gaat de koers stijgen of dalen? In beide gevallen kan je winst maken.

Bakkt richt zich met bitcoin opties voornamelijk op institutionele beleggers, maar de afgelopen weken valt het handelsvolume flink tegen. En dat is opvallend, omdat juist nu de bitcoin koers grote bewegingen laat zien.

Bakkt al lang geen optie meer

De data op de grafieken in dit artikel is afkomstig van analysebedrijf Skew. Zij bieden data over bitcoin futures en bitcoin opties.

De laatste dag dat Bakkt bitcoin opties verhandelde was op vrijdag 17 januari. Toen werd er voor 178.000 dollar aan contracten gekocht en verkocht. Dat klinkt veel, maar het ging toen om een volume van 20 bitcoin.

De drukste dag voor Bakkt was woensdag 8 januari, toen er voor 528.000 dollar in opties werd gehandeld. Verder blijft het opvallend rustig rondom Bakkt.

Maar andere beurzen wel

Op andere beurzen wordt er wel meer in bitcoin opties gehandeld. Vooral het Nederlandse Deribit doet het goed, een dag met 11 miljoen dollar aan volume is voor hen een rustige dag.

Concurrent CME Group doet het ook beter dan Bakkt. Op 17 januari haalden zij nog een volume van 5,4 miljoen dollar aan bitcoin opties. En dat terwijl CME Group pas in januari begon met het aanbieden van dit product.

Kunnen we Bakkt afschrijven?

Het is te vroeg om Bakkt helemaal af te schrijven. Ook bij bitcoin futures had Bakkt een trage start, er werden in de eerste weken nauwelijks bitcoin futures verhandeld. Wat betreft bitcoin futures komt Bakkt op stoom, elke dag worden er voor tientallen miljoenen aan bitcoin futures contracten afgesloten.

Op de grafiek hieronder zie je trouwens ook dat op bepaalde dagen niet gehandeld worden. Dat zijn de weekenden, Bakkt handelt alleen doordeweeks. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Deribit en OKEx, daar kan je elke dag terecht.

Wat is het verschil tussen bitcoin futures en bitcoin opties?

Met zowel bitcoin futures als bitcoin opties speculeer je op de koers van bitcoin. Je gokt op een prijsstijging of een prijsdaling.

Bij een bitcoin future ben je verplicht om aan het eind van het contract bitcoin te kopen of te verkopen. Bij bitcoin opties is dat niet verplicht, je kan ook kiezen om aan het einde van het contract niets te doen.

Bij CME Group worden bitcoin futures en bitcoin opties gedekt door dollars. Je handelt dus niet echt in bitcoin. Bij Bakkt is dat anders, zij bieden bitcoin futures en opties aan waarbij je aan het eind van het contract daadwerkelijk bitcoin koopt. Daarom waren de verwachtingen van Bakkt vorig jaar ook zo groot, Bakkt kan direct invloed uitoefenen op de bitcoin koers.

Leave a Reply