blog

Adviseur Ross Ulbricht en bitcoin marktplaats Silk Road pleit schuldig

By 31 januari 2020No Comments

De originele website van Silk Road is in 2013 opgedoekt door de FBI. Silk Road werd geboren uit een ideologie dat alles vrij verhandelbaar moest zijn, maar uiteindelijk stond deze online marktplaats vooral bekend als plek waar je makkelijk aan drugs kon komen. Oprichter Ross Ulbricht zit momenteel een gevangenisstraf uit.

Adviseur van Ulbricht

Roger Thomas Clark wordt omschreven als een van de belangrijkste adviseurs van Ulbricht. In 2015 werd hij opgepakt onder verdenking van het witwassen van geld en de verkoop van verdovende middelen. Gisteren pleitte hij schuldig aan ‘samenzwering om enorme hoeveelheden verdovende middelen te distribueren.’

Aanklagers uit het zuidelijke district van New York schreven in een persbericht dat Clark, die online bekend stond als “Plural of Mongoose, Variety Jones,VJ en cimon”, schuldig bevonden wordt aan deze samenzwering. Op 29 mei wordt hij veroordeeld. Aanklager Berman:

Silk Road was een geheime online marktplaats voor illegale drugs, hackdiensten en een hele reeks andere criminele activiteiten. Zoals hij vandaag toegaf, was Roger Thomas Clark een centrale figuur bij het leiden van Silk Road en bij het bepleiten van geweld om de site te beschermen. Clark ging zelfs zo ver dat hij de poging tot moord op een mede-samenzweerder die ervan verdacht werd van diefstal van Silk Road aan zou sporen en zou vergemakkelijken. De arrestatie, uitlevering van Thailand en de veroordeling van Clark moeten duidelijk maken dat de vermeende anonimiteit van het dark web geen beschermend schild is tegen vervolging.

Bitcoin als medium of exchange

Silk Road kent iedereen als darknet-marktplaats waar gebruikers illegale drugs en andere goederen kunnen kopen. Bitcoin werd op Silk Road op grote schaal gebruikt als betaalmiddel en sindsdien heeft bitcoin het imago dat het vooral door criminelen gebruikt wordt. Onterecht, want bitcoin is maar een middel en iedereen kan het gebruiken. Net als criminelen euro’s en dollars gebruiken voor illegale activiteiten.

Ulbricht zit momenteel een levenslange gevangenisstraf uit in verband met zijn rol in Silk Road. Hij wordt beschuldigd van distributie van verdovende middelen, computerhacking en samenzwering. Ulbricht en Clark werden beiden ook beschuldigd van het faciliteren van een poging tot moord op een co-samenzweerder. Geen van beiden is uiteindelijk aangeklaagd voor deze beschuldiging.

Vanuit de gevangenis blijft Ulbricht er rustig op los schrijven en tweeten. Hij is nu bezig met een zesdelige serie genaamd #bitcoinbyross

In 2017 maakte de NPO nog een film over Silk Road.

Leave a Reply