blog

955 miljoen dollar aan bitcoin verzonden, hackers kijken toe

By 4 november 2020No Comments

Iemand heeft 69.370 bitcoins, ter waarde van 955 miljoen dollar, verplaatst van de ene naar de andere wallet. Er zijn maar drie wallets die meer bitcoins bevatten.

Transactiekosten van 12 dollar

De uitgaande transactie kun je zelf opzoeken via een blockexplorer, dit is een tooltje om de blockchain te inspecteren. Als je zoekt op 1HQ3Go3ggs8pFnXuHVHRytPCq5fGG8Hbhx dan zie je dat alle coins zijn verplaatst.

Hieronder een samenvatting van blockexplorer BLOCKCHAIR. De verzender heeft dus voor ongeveer 955 miljoen dollar aan bitcoin verzonden, tegen een vergoeding van 12 dollar (0,00087980 BTC).

De munten zaten sinds april 2015 in de wallet, toen de koers van bitcoin rond de 200 dollar lag. Tegenwoordig is een enkele bitcoin bijna 14.000 dollar waard.

Gratis bitcoin cash

De holdings dateren van vóór de hard fork van bitcoin cash (BCH), wat betekent dat de eigenaar van het adres ook recht heeft op 69.370 BCH (ter waarde van maar liefst 16,8 miljoen dollar). Dat maakt het de 18e grootste bitcoin cash wallet totdat die munten ook vandaag werden verplaatst.

Hackers en dark web

De eigenaar van het adres is onbekend, maar hackers proberen al jaren in de portemonnee te komen met behulp van een bestand dat naar verluidt zijn private keys bevatte. Er gaan zelfs geruchten dat dit bestand te koop wordt (ofja, werd) aangeboden op het darknet.

Dat gerucht lijkt een fabel te zijn, of de gehackte private keys zijn nep. Dit gerucht circuleert namelijk al jaren en niemand is er in geslaagd om ook maar 1 sat te verplaatsen vanuit deze wallet.

Waarom verplaatsen

Nu is de hamvraag natuurlijk, waarom zijn de munten juist nu verplaatst?

Dat blijft gissen, maar het kan zijn dat de eigenaar de hete adem van de hackers voelde en de coins daarom voor de zekerheid heeft verplaatst.

Er is ook nog een andere mogelijkheid, de coins zijn van adres 1HQ3Go3ggs8pFnXuHVHRytPCq5fGG8Hbhx naar bc1qa5wkgaew2dkv56kfvj49j0av5nml45x9ek9hz6 verzonden. Bitcoinadressen die met een 1 beginnen zijn non-segwit adressen, als ze met een 3 of bc beginnen, worden ze wel door segwit ondersteund.

Het kan dus zomaar zijn dat de eigenaar om wat voor reden dan ook zijn coins liever op een segwit adres heeft staan.

Leave a Reply