blog

60 miljoen euro aan bitcoin veroorzaakte daling van prijs

By 24 juni 2020No Comments

Gisteren daalde de bitcoin koers plotseling met bijna 2 procent in een uur. De prijs dipte zelfs even onder 9.500 dollar (8.428 euro).

Volgens cryptocurrency analysebureau CryptoQuant kan dat te maken hebben met twee groepen miners die bitcoins verkochten. Dat kan een flinke impact hebben op de koers van bitcoin.

HaoBTC en Poolin

De twee miningpools waar het over gaat zijn HaoBTC en Poolin. Enkele uren voordat de koers daalde, verschoven deze twee miningpools 7.153 bitcoins. Ga je uit van een waarde van 9.500 dollar per bitcoin, dan is dat 67,9 miljoen dollar (60,2 miljoen euro).

Op de grafiek hieronder zie je in het rood de uitstroom van bitcoins van de twee miningpools. In het zwart zie je de koers van bitcoin, uitgedrukt in dollars.

De verschuiving was niet te zien aan de instroom van nieuwe bitcoins bij cryptocurrency beurzen. Daar zijn de bitcoins dus niet verkocht. Wel kan het zijn dat deze coins zijn verkocht via over-the-counter trading. Dat is het kopen en verkopen van bitcoins buiten beurzen om.

Speculeren voordat de koers daalt

Sommige analisten waren op Twitter waren er vroeg bij. Fozcrypto zag bijvoorbeeld al vroeg dat er duizenden bitcoins zijn verplaatst door miners. Dat was nog voordat de koers naar beneden ging.

In de tweede tweet gaat Fozcrypto in over het effect van eerdere verkopen van miners. Deze bewegingen hebben volgens hem een grote impact op de koers.

Effect vooralsnog beperkt

Mede door de verkoop van bitcoins door miners is de koers van bitcoin wat gezakt. Maar zoom je uit op de grafiek, dan zie je dat het nog wel meevalt. Hieronder zie je de weekgrafiek van bitcoin, uitgedrukt in euro’s.

De koers is gisteren wel gedaald, maar bevindt zich nog steeds boven het weekgemiddelde. Wel is de stijging van maandag en dinsdag tenietgedaan. Maar het blijft bitcoin, dus het kan alle kanten opgaan. In onze technische analyse lees je meer over onze verwachtingen van de bitcoin koers.

Leave a Reply