blogExchanges

Zweden krijgt Europese primeur met eerste crypto SPAC genaamd HODL

By 9 januari 2022No Comments

Een primeur voor Zweden, zij krijgen namelijk de allereerste SPAC gericht op crypto in Europa.

SPAC wint aan populariteit

Een SPAC, of ​​Special Purpose Acquisition Company, is een bedrijf dat geen commerciële activiteiten heeft en uitsluitend is opgericht om kapitaal aan te trekken door middel van een beursgang met het doel een bestaand bedrijf te verwerven of te fuseren.

SPAC’s bestaan ​​al tientallen jaren, maar hebben de afgelopen jaren een explosie gezien. In 2020 werden 247 SPAC’s gecreëerd in de Verenigde Staten, hier werd 866 miljard euro in geïnvesteerd. In het eerste kwartaal van 2021 werd een record van 85 miljard euro opgehaald uit 295 nieuw gevormde SPAC’s.

Ter vergelijking: in 2010 kwamen er slechts twee SPAC’s op de markt.

Waarom een SPAC?

Maar waar dient zo’n SPAC nou voor? Het is een versnelde route naar een beursgang. Voor veel crypto- en blockchain-bedrijven is dit wenselijk, aangezien een beursgang via deze weg meestal sneller, gemakkelijker en goedkoper zijn dan de traditionele methode. Bovendien zijn cryptobedrijven een nieuwe en potentieel aantrekkelijke kans voor SPAC-investeerders.

Alleen al vorig jaar zijn veel cryptobedrijven, waaronder eToro, Bakkt en CompoSecure, via SPAC’s naar de beurs gegaan. Velen hebben hierbij gekeken naar de lange weg die Coinbase moest afleggen voordat zij aan hun beursgang konden beginnen. Dit duurde maar liefst 6 maanden.

Vanaf 21 januari HODL

In Europa hebben we echter niet zoveel SPAC’s gezien, en sowieso geen enkele met een specifieke focus op de crypto-industrie. Dit gaat veranderen met de beursgang van het onlangs gevormde Zweedse bedrijf HODL SPAC Europe AB, met de ticker “HODL”.

Volgens de aankondiging zal het bedrijf op 21 januari naar de Zweedse Spotlight-aandelenmarkt gaan. Dat kan omdat ze inmiddels voor 2,8 miljoen euro aan kapitaal hebben opgehaald.

We are gonna make it

De eerste groep investeerders omvat crypto-figuren zoals Bitcoiner Eric Wall, Youtuber Ivan “on tech” Liljeqvist en Christian Ander. Laatsgenoemde is CEO van  bt.cx. Michaela Berglund zal aantreden als voorzitter van het bedrijf.

Het belangrijkste doel van HODL SPAC is het verwerven van ten minste één bedrijf binnen de blockchain-industrie met een waarde van maximaal SEK 500 miljoen (ongeveer 48 miljoen euro) binnen 24 maanden na de notering.

‘Het feit dat we HODL als onze ticker gebruiken, zegt alles over onze langdurige toewijding aan deze markt en de zakelijke kansen waarnaar we op zoek zijn. WAGMI,’ zegt Vahid Toosi, CEO van HODL SPAC, verwijzend naar de populaire crypto-meme We Are Gonna Make It.

‘De mogelijkheid om revolutionaire zakelijke ideeën te laten groeien is ongelooflijk in blockchain, inclusief de groei van Metaverse en Web 3.0. We willen waarde creëren door blockchain-bedrijven te helpen hun ontwikkeling te versnellen via een ervaren team en door beursgenoteerd te worden, en met alle voordelen die daarbij horen.’

Geweldige kans voor vrouwen

Voorzitter Michaela Berglund benadrukt kansen voor vrouwen om de crypto-industrie te betreden.

‘Er is een geweldige kans voor vrouwen om vroeg in deze industrie te stappen, die in feite al wereldwijd miljarden dollars vertegenwoordigt. Vrouwen zijn over het algemeen voorzichtiger geweest met beleggen. Ik ben van mening dat vrouwen niet alleen de mogelijkheid zoeken om in de industrie te werken, maar er ook in kunnen gaan investeren, op deze manier kunnen ze de waardecreatie van de innovatie op dezelfde voorwaarden opnemen als mannen.’

Leave a Reply