blog

Zijn DeFi en cryptocurrency indexen wel divers genoeg?

By 29 november 2020No Comments

In de afgelopen tien jaar is het investeringsparadigma in traditionele financiële markten drastisch verschoven naar passieve investeringen. Sinds begin 2020 beheren indexfondsen meer dan 10 biljoen dollar.

Waarom een index gebruiken?

Een indexfonds is een soort beleggingsfonds of exchange-traded product (ETP) ontworpen om directe blootstelling te bieden aan het rendement van een financiële marktindex. Veel beleggers voelen zich aangetrokken tot dit soort instrumenten omdat ze de complexiteit van actief beheer uit willen besteden. Dit is het proces van het selecteren van individuele aandelen om in te beleggen.

Ook willen ze simpel toegang hebben tot een bepaalde markt, wat weer zorgt voor een goed gediversifieerde portefeuille. Bovendien hebben indexfondsen de neiging om een ​​passieve beleggingsstrategie te volgen, die lagere vergoedingen genereert in vergelijking met actief beheerde fondsen.

Decentraliseer de financiële wereld

Gezien het nut en de populariteit van indexfondsen in traditionele financiën, is het geen verrassing om de opkomst van deze diensten in het crypto-ecosysteem te zien. Protocollen zoals Index Cooperative, Synthetix en PieDAO hebben hun respectievelijke DeFi-indexen opgebouwd, waardoor crypto-investeerders gemakkelijk kunnen worden blootgesteld aan de DeFi sector zonder dat ze een DeFi-expert hoeven te zijn.

Aangezien het crypto-ecosysteem elk denkbaar financieel product in traditionele financiën kopieert naar cryptonetworks, vind je nu ook tokens die fungeren als indexen voor DeFi-activa.

Risico van te veel concentratie

Ondanks de voordelen van indexfondsen in traditionele markten, zijn er ook nadelen, zoals concentratierisico’s. In de afgelopen maanden is de S&P 500 Index bijvoorbeeld afhankelijker van de top vijf technologieaandelen (Apple, Microsoft, Amazon, Facebook en Google) dan tijdens de dotcom-zeepbel. Hetzelfde kan gezegd worden voor de grootste DeFi-index van crypto.

De DeFi Pulse Index (DPI) is een naar marktkapitalisatie gewogen index die de prestaties van DeFi-activa op Ethereum volgt. De DPI wordt maandelijks bijgewerkt en omvat geen tokenized derivaten, synthetische activa of tokens die zijn gekoppeld aan fysieke activa.

Weinig keuze

De S&P 500 Index bestaat uit koersen van 500 bedrijven. Zoveel verschillende DeFi-tokens zijn er niet, en de meeste komen en gaan. Hierdoor is er bij DPI ook sprake van concentratierisico’s. Momenteel bestaat 30% van de DeFi Pulse Index uit slechts twee activa: UNI & AAVE.

Bovendien wordt 77% van het totale risico van de DPI bepaald door slechts vier tokens: UNI, YFI, SNX en AAVE. Hierdoor is het rendement van de index extreem gevoelig voor bewegingen van deze vier activa.

Welk risico wil je nemen

Een veelgehoorde uitspraak (die in het Engels beter klinkt) in de financiële wereld is: Diversificatie is de enige gratis lunch. Mocht je in een DeFi- of cryptocurrency index willen investeren vanwege het brede karakter, doe dan goed onderzoek of je de index divers genoeg vindt, en of je kunt leven met de samengestelde concentratierisico’s.

Leave a Reply