blog

Winterse stormen in Amerika hakken in Bitcoin-productie van Argo Blockchain

By 11 januari 2023No Comments

De beursgenoteerde Bitcoin-miner Argo Blockchain zag zijn productie in december significant terugvallen als gevolg van de winterse stormen in Texas. Op woensdag 11 januari publiceerde de miner voor het eerst productiecijfers sinds de verkoop van zijn grootste mining-faciliteit Helios aan het Galaxy Digital van Mike Novogratz. Argo Blockchain produceerde in december 2022 147 Bitcoin, wat een stevige daling betekent ten opzichte van de 198 van november 2022.

Een kleine reserve

Het minen van 147 Bitcoin in december betekent dat Argo Blockchain op dit moment een kleine reserve van 141 Bitcoin heeft. De totale omzet voor de laatste maand van 2022 bedroeg 2,49 miljoen dollar. Die valt echter in het niet bij de schuldenberg van het bedrijf die inmiddels ruim 79 miljoen dollar bedraagt. Daar staan nog 20 miljoen dollar aan kasreserves tegenover. Alles bij elkaar kunnen we dus niet zeggen dat Argo Blockchain een gezonde onderneming is.

Dat neemt niet weg dat ze nog bestaan en Bitcoin inmiddels aan een stiekeme opleving is begonnen. De stijging van Bitcoin betreft momenteel nog maar een paar procent, maar iedere bullrun moet ergens beginnen. Het enige wat partijen als Argo Blockchain op de lange termijn kan redden is een nieuwe bullrun. Op dit moment is het alleen lastig om daar solide argumenten voor te vinden. Fundamenteel gezien is het plaatje op dit moment niet goed.

Winterse stormen

Helaas voor Argo Blockchain bleef het de afgelopen maand niet alleen bij winterse stormen op het gebied van de Bitcoin koers. Ook in het Amerikaanse Texas was er de afgelopen maand namelijk sprake van een gigantische sneeuwstorm, waardoor veel miners gedwongen waren om hun machines uit te zetten. Onder die miners bevond zich ook Argo Blockchain.

Eind december sprak het Amerikaanse Departement van Energie van een noodsituatie, omdat er vanwege de sneeuwstormen een gebrek aan energie was in Texas. De extreem lage temperaturen, in combinatie met de krachtige windvlagen zorgden voor een gigantische vraag naar stroom op het Texaanse energienet.

Om dat energienet op deze kritieke momenten te ontzien, hebben de Bitcoin miners afspraken met de autoriteiten om op deze noodmomenten hun machines te stoppen. Zodra zij dat doen, kan er meer stroom naar de lokale bevolking. Zo helpt Bitcoin mining onder andere in Texas om het stroomnet te stabiliseren en verstevigen.

Verkoop van Helios

Uiteindelijk stapelden de problemen bij Argo Blockchain zich op. De lage Bitcoin koers, de Texaanse winterstorm en de hoge energiekosten maakten dat het bedrijf actie moest ondernemen. Die actie resulteerde op 28 december in de verkoop van Helios aan Galaxy Digital. Helios was de grootste mining-faciliteit van Argo Blockchain, maar behoort nu toe aan het portfolio van Galaxy Digital.

Het doel van die transactie was om de liquiditeitspositie van het bedrijf te verbeteren. De totale schuldenberg zou door de transactie met ongeveer 41 miljoen dollar afnemen en het bedrijf wat lucht geven om verder te gaan. Ondanks de verkoop blijft Argo Blockchain verder minen bij de Helios-faciliteit. In principe beheren zij deze nu voor Galaxy Digital.

De totale hashrate (computerkracht) van het bedrijf ligt wat dat betreft nog altijd op 2,5 exahash per seconde. Net als voor de rest van de mining-industrie is het voor Argo Blockchain te hopen dat de situatie snel omdraait. Anders is het goed mogelijk dat veel van deze beursgenoteerde spelers in nog grotere problemen komen.

Leave a Reply