blog

Wikipedia bestaat 20 jaar, van invloed op bitcoin

By 16 januari 2021No Comments

Wikipedia, ook wel bekend als de gratis internet-encyclopedie waar iedereen zijn verslagen van kopieerden, is gisteren 20 jaar oud geworden. Maar welke impact heeft ’s werelds populairste informatiebron op de cryptocurrency-industrie?

Een onmogelijke taak mogelijk maken

Wikipedia is opgericht met het idee om een ​​gratis en nauwkeurige bron van informatie te creëren over werkelijk alles. Op de verjaardagspagina staat ‘geschreven door vrijwilligers, voor iedereen ter wereld leek het onmogelijk.’

Twintig jaar later, en de website staat nu op de dertiende plaats in de wereld qua verkeer. In het verjaardagsbericht staat dat Wikipedia ‘de kracht van menselijke samenwerking, creativiteit en nieuwsgierigheid viert.’ In de afgelopen tien jaar, heeft Wikipedia ook een rol gespeeld op de groeiende crypto-industrie.

Wikipedia heeft nu de grootste verzameling gratis kennis in de geschiedenis. Dankzij de open samenwerking tussen internetgebruikers bewerken nu maandelijks meer dan 280.000 mensen de verschillende pagina’s in alle denkbare talen.

Informatie over cryptocurrency

Als de grootste encyclopedie ter wereld, zou de site een grote hoeveelheid informatie over de crypto-industrie moeten bieden. De geschiedenis tussen de twee heeft echter wel wat controverse.

De oprichter van Cardano, Charles Hoskinson, beschuldigde Wikipedia onlangs van het plegen van censuur. Een citaat uit zijn paper wordt maar steeds verwijderd. Hoskinson en zijn volgers noemen deze beslissing commerciële censuur.

Donaties vallen tegen

Toch begon het huwelijk tussen Wikipedia en crypto al in 2014. Destijds voegde de website bitcoin toe als methode om donaties te accepteren. Wikipedia ging op één knie, en was er klaar voor.

Hoewel ze in de loop van de jaren enkele donaties in bitcoin hebben ontvangen, lijkt het erop dat de cryptocurrency uit de gratie is geraakt als donatiemethode. Wikipedia accepteert nog steeds cryptocurrency, maar dit wordt niet meer vermeld op de donatiepagina.

Populaire methoden zijn nu PayPal en creditcards. Crypto-specifieke donaties lijken als laatste redmiddel naar een aparte pagina te worden gedegradeerd. Via het gebruik van crypto-betalingsprovider BitPay kunnen gebruikers doneren met bitcoin, bitcoin cash, ether of xrp.

Liever geen BSV

De oprichter Jimmy Wales heeft eerder zijn afkeer uitgesproken voor de Bitcoin SV. Dit is de bitcoin fork van Craig Wright. Wales zei:

‘BSV biedt niets voor Wikipedia, er is geen enkele kans dat we het ooit zouden gebruiken.’ Duidelijke woorden.

Wales heeft ook verschillende keren getweet over Bitcoin. Zijn meest populaire tweet heeft rechtstreeks betrekking op de koning van crypto. Hij legt uit dat hij 0,1 BTC via Coinbase had gekocht enkele maanden voordat Wikipedia bitcoin als donatiemethode toevoegde.

Wikipedia is misschien wel het grootste beschikbare kennisportaal op internet. Het lijkt echter een kleine impact te hebben gehad op de cryptocurrency-industrie als geheel. Misschien zal dit in de toekomst veranderen naarmate de branche volwassen wordt en de acceptatie blijft groeien.Leave a Reply