blog

Wat is Internet Computer (ICP)? Nieuwe cryptocurrency van Dfinity stormt uit het niets top 5 binnen

By 11 mei 2021No Comments

De digitale valuta ‘Internet Computer’ (afkorting ICP) is gisteravond gelanceerd op Coinbase Pro. De munt is afkomstig van Dfinity en is meteen een van de grootste cryptocurrency’s ter wereld. Er werd lang uitgekeken naar deze cryptocurrency, het project is namelijk al vijf jaar in ontwikkeling.

Grote beurzen bieden ICP aan

Coinbase kondigde vorige week dinsdag aan dat ze het nieuw gelanceerde ICP-token van Dfinity op zijn Coinbase Pro-beurs zal aanbieden. De munt is vanaf gisteren verhandelbaar, en niet alleen op Coinbase pro. Andere toonaangevende beurzen, waaronder Binance, Huobi Global en OKEx, bieden ook handel in ICP aan.

De koers van de munt heeft nu al een wilde eerste handelsdag, dat is vaker bij nieuwe coins. De markt zoekt gezamenlijk naar een prijs voor nieuwe munten, en het grote werk van deze prijsontdekkingsfase wordt op de eerste dag verricht. Er is nog geen betrouwbare euro-markt voor de munt, dus hierbij een samenvatting in dollars:

Bron: Coinmarketcap

Boven Tether, onder Dogecoin

ICP wordt vanaf gisteren om 16:00 aangeboden op Coinbase Pro en de andere beurzen. De introductieprijs was 700 dollar, maar binnen een uur daalde de koers al naar 175 dollar. Nog een paar uur later en ICP werd verhandeld voor 250 dollar, maar binnen tien uur steeg de munt weer met 70 procent om voor 465 dollar van hand te wisselen op het moment van schrijven. Binnen deze korte handelsperiode is er voor 1,75 miljard dollar handelsvolume opgebouwd. De huidige marketcap is 57,2 miljard dollar. Hiermee staat ICP op de 5e plek op Coinmarketcap.com, net boven Tether, maar onder Dogecoin.

De hele wereld decentraal

De token heet dus Internet Computer en wordt afgekort met ICP. Het project waar deze munt bij hoort heet Dfinity. Dfinity is in feite een blockchain-computer, aangedreven door een netwerk van onafhankelijke datacenters verspreid over de hele wereld die de volgende generatie big tech-apps willen draaien. Het is ook bedoeld om de eerste blockchain te zijn die op websnelheid draait met onbeperkte capaciteit, terwijl deze gedecentraliseerd, veilig en schaalbaar is.

Het ICP-token voedt het gedecentraliseerde web van Dfinity, op dezelfde manier als het ETH-token van Ethereum gas levert voor zijn netwerk. ICP kan ook worden gebruikt om deel te nemen aan netwerkbeheer, waardoor houders kunnen stemmen over de voorstellen die de toekomst zullen vormen van wat Dfinity een wereldcomputer noemt. ICP-tokens kunnen worden gestaked in het besturingsmodel om ‘stembeloningen’ te verdienen of worden omgezet in ‘cycli’ die kunnen worden gebruikt om smart contractberekeningen uit te voeren.

Monopolie van Big Tech doorbreken

De oprichter van Dfinity, Dominic Williams, zei dat de startup de internetcomputer heeft bedacht als een manier om het webmonopolie van de gecentraliseerde servers van big tech te doorbreken. Hij gelooft dat computers die over de hele wereld verspreid zijn gedecentraliseerde alternatieven zullen bieden voor social mediaplatformen. Denk aan een decentrale versie van LinkedIn, TikTok en Facebook. Andere populaire toepassingen zijn al in ontwikkeling, uiteindelijk hoopt Dfinity gedecentraliseerde alternatieven te lanceren voor Uber, eBay en meer.

Heb je deze ambitieuze verkooppraatjes eerder gehoord? Het lijkt veel op waar Ethereum (de eerste zelfbenoemde ‘wereldcomputer’) mee bezig is. Net als Ethereum zou het platform van Dfinity ontwikkelaars in staat stellen om computertoepassingen uit te voeren op een gedecentraliseerde infrastructuur. Dfinity zegt echter dat hun schaalbaarheid superieur is aan die van Ethereum.

Toch is de vergelijking niet helemaal eerlijk. De wereldcomputer van Ethereum moet vooral de traditionele financiële industrie en analoge verzamelobjecten innoveren. Dfinity probeert echter de problemen aan te pakken die verband houden met traditioneel internet. De meeste inhoud, functionaliteit en gebruikersgegevens bevinden zich in eigen ecosystemen die worden beheerd door grote technologiebedrijven. Het antwoord van Dfinity, de internetcomputer, is een nieuwe invulling van de IT-stack waar ontwikkelaars software kunnen bouwen en hosten zonder de grote technologische monopolies die de huidige gebruikersgegevens beheren.

Hoewel de eerste iteratie van Dfinity lijkt op ETH 2.0, reikt het bereik nu verder dan de basismogelijkheden van Ethereum. Dfinity wil dat het internet zelf softwaretoepassingen en gegevens ondersteunt, in plaats van simpelweg peer-to-peer-verbindingen aan te bieden en voor de rest te vertrouwen op eigen cloud-hostingservices.

Leave a Reply