blog

Wat betekent Brexit voor Bitcoin? En waarom zijn er zoveel longs?

By 13 december 2019One Comment

Op Bitfinex is het aantal bitcoin in long posities op een historisch hoog niveau. Wat zegt dat over de koers van bitcoin? En gisteren waren de Britse verkiezingen geweest, heeft dat invloed op de bitcoin prijs?

Britten kunnen goedkoper bitcoin kopen

Vanmorgen waren de meeste stemmen van de Britse verkiezingen geteld. De partij van Boris Johnson behaalde 362 zetels in het Lagerhuis, de Labourpartij verloor maar liefst 42 zetels. De Brexit lijkt daarmee dichterbij dan ooit.

Toen de uitslag bekend werd steeg het Britse pond enorm in vergelijking met de Amerikaanse dollar en andere valuta’s. Er is meer zekerheid over de toekomst, en dat geeft vertrouwen. De koers van het pond stijgt:

Een bijeffect van een stijgende pond is dat Britten goedkoper bitcoin kunnen kopen. Om een eerlijke vergelijking te maken kijken we naar de bitcoin koers op de cryptobeurs Coinbase. Daar kan je bitcoin kopen met dollars, maar ook met Britse ponden.

Op de grafiek zie je dat de koersen lange tijd hetzelfde pad bewandelen. Maar vanaf gisterenavond om 23:00 uur is het verschil tussen de Amerikaanse dollar en het Britse pond stukken groter.

Trendlijn wordt nu getest

We gaan weer terug naar de bitcoin grafiek in euro. De grafiek is nogal breed, dat komt omdat dezelfde trendlijn al een hele tijd belangrijk is. Tot vrijdag 6 december lukt het de koers niet om uit deze trendlijn te breken. Dat is nu wel gelukt, maar nog niet met overtuiging.

De bitcoin koers zoekt de trendlijn nu nogmaals op, je ziet dat de koers de lijn twee keer heeft aangeraakt. Dit raken van de trendlijn noem je ook wel testen. En dat kan positief zijn, zeker in combinatie met een andere indicator.

De RSI laat namelijk een stijgende beweging zien. En dat terwijl de koers lagere dalen maakt. Dit noem je divergentie, en dat kan betekenen dat de koers binnenkort weer gaat stijgen.

Longs op historisch hoog niveau

Ook opvallend is dat het aantal bitcoins in long contracten op Bitfinex hoger dan ooit is. Ga je long, dan gok je op een koersstijging van bitcoin. Het tegenovergestelde van long is short, dan geloof je juist dat de koers gaat zakken. Je kan bitcoin inzetten en verdienen bij een koersstijging of daling.

De verhouding tussen long en short zie je op de grafiek hieronder terug. In het groen het aantal bitcoin in long contracten, in het rood het aantal bitcoin in short contracten.

Er vallen drie dingen op:

 1. Het aantal BTC in long contracten is historisch hoog
 2. Het aantal BTC in short contracten is lager dan ooit
 3. Het verschil tussen long en short is groter dan ooit

Wat zegt dat? Dat is moeilijk te zeggen. Je zou kunnen zeggen dat investeerders erop vertrouwen dat dit prijsniveau de bodem van bitcoin is. Het duidt op een positiever sentiment op de markt. Dat is in ieder geval wat je misschien op andere websites leest.

Maar trek niet te snel je conclusies. De cijfers geven namelijk aan hoeveel bitcoin er in long en short contracten zijn. Het gaat daarnaast alleen om investeerders die met geleende bitcoins long of short gaan. De cijfers zeggen dus niets over:

 • hoeveel traders er long of short gaan;
 • om hoeveel contracten het gaat;

Je moet deze data dus kritisch bekijken. Wie weet is er één whale, of een groep investeerders met een grote portemonnee. Dat kan de data al flink verstoren. Toch kan de grafiek je een beeld geven van het sentiment. Bitfinex is namelijk een grote partij als het gaat om long en short contracten op bitcoin. De afgelopen zeven dagen was het handelsvolume bijna een half miljard dollar.

Gebruik long en short om de koers te voorspellen

Ook bij Bitmex kan je gokken op de koers van bitcoin. Bitmex is een grotere partij dan Bitfinex, en gegevens van deze partij geven je ook een goed beeld van de bitcoinmarkt.

Net als bij Bitfinex koop je niet direct bitcoin. Je kan een mechanisme van Bitmex gebruiken om de koers te voorspellen. Het gaat om funding. Dat klinkt ingewikkeld (en dat is het ook een beetje), maar het is wel interessant om te weten hoe dit werkt.

Bitmex streeft ernaar om de prijs op hun platform gelijk te houden met de bitcoin prijs op andere beurzen. Om dit te bereiken betalen investeerders met longs en shorts om de acht uur een soort rente aan elkaar. Dit wordt funding genoemd. Funding werkt dus als een soort mechanisme om de prijs op Bitmex gelijk te houden.

Funding werkt op Bitmex zo:

 • Is de prijs op Bitmex hoger dan de prijs van bitcoin op andere beurzen? Dan betalen de longs aan de shorts. Dat noem je positieve funding.
 • Is de prijs op Bitmex lager dan de prijs van bitcoin op andere beurzen? Dan betalen de shorts aan de longs. Dat noem je negatieve funding.

Op de onderste grafiek zie je de ratio van funding. Boven de nul betekent positieve funding, en onder de nul negatieve funding:

Hoe gebruik je dit om de koers te voorspellen? Dat kan zo:

 • Is de ratio lange tijd positief, en is de rente hoog? Dan moeten longs veel aan shorts betalen. Als dat te lang duurt sluiten ze hun positie. Dat zie je bijvoorbeeld eind juni. Er kwam snel een einde aan het extreme optimisme en de koers daalde.
 • Maar in december zie je dat shorts vooral aan longs betalen. Blijft dat lange tijd zo? Dan kan het zijn dat shorts hun positie afsluiten. En misschien wel voor long gaan. Dat zie je nu ook bij Bitfinex, er gaat meer bitcoin in longs om dan ooit.  Misschien wel goed voor de bitcoin koers op termijn dus!

One Comment

 • Mille Mose schreef:

  Maar in december zie je dat shorts vooral aan longs betalen. Blijft dat lange tijd zo? Dan kan het zijn dat shorts hun positie afsluiten. En misschien wel voor long gaan. Dat zie je nu ook bij Bitfinex, er gaat meer bitcoin in longs om dan ooit.  Misschien wel goed voor de bitcoin koers op termijn dus!

Leave a Reply