blog

Waarom vrijdag 26 maart belangrijk is voor Bitcoin

By 22 maart 2021No Comments

In de koersanalyse van vandaag schreven we al dat het roerige tijden kunnen worden voor bitcoin, maar dat er nu geen duidelijke richting is. Er is sprake van een driehoek waar kopers en verkopers samen in vastzitten. Toch kan daar binnenkort verandering inkomen. Op vrijdag 26 maart verlopen namelijk kwartaalopties en dat bijna altijd wel voor vuurwerk op de markt.

Is 26 maart het volgende startschot voor bitcoin

Het belang van komende vrijdag hangt samen met de derivatenmarkt, met name Opties. Open rente in de optiemarkt bepaalt het aantal actieve contracten en het is een weergave van de hoeveelheid liquiditeit op bepaalde vervaldata. 26 maart is de volgende driemaandelijkse vervaldatum voor belangrijke opties. Na de vorige twee vervaldatums zagen we dat de bitcoin koers intens hard omhoog ging.

Onderstaande grafiek illustreert de groei die werd behaald na de vorige twee kwartaalverloop. Op 25 september 2020 begon bijvoorbeeld een bullish-periode waarin bitcoin brak met de magische grens (en tot dan toe all time high) van 20.000 dollar. Op 25 december verliepen weer een groep kwartaalcontracten en binnen twee maanden steeg bitcoin naar 50.000 dollar.

Bron: Tradingview

Veel liquiditeit op bitcoin derivatenmarkt

Nog iets om rekening mee te houden, er zijn nog nooit zo veel opties op bitcoin vervallen als wat komende 26 maart 2021 staat te gebeuren. Ofwel, er is ontzettend veel liquiditeit op de derivatenmarkt voor bitcoin. We zijn nog minder dan 5 dagen verwijderd van de volgende vervaldatum. Maar onthoud dat het niet eenvoudig is om te bepalen of dit goed of slecht zal uitvallen voor de bitcoin koers. Prijsbewegingen kunnen in elke richting plaatsvinden en we kunnen op korte termijn getuige zijn van een nieuwe lokale bodem of een nieuwe top.

Onderstaande grafiek is van derivatenbeurs Bybt, een van de vele aanbieders. Alleen Binance, Huobi en OKEx hebben een hoger volume volgens Coinmarketcap. Deze exchanges richten zich voornamelijk op consumenten, en de contracten worden verrekend met bitcoin. CME is ook een derivatenbeurs, maar hun bitcoincontracten worden verrekend tegen dollars.

Bron: Bybt

Leave a Reply