blog

Vrijwel elk land wil eigen cryptocurrency, Amerika wil Chinese CBDC nu al boycotten

By 26 juli 2021No Comments

De zoektocht om de mogelijkheden en uitdagingen van zogenaamde Central Bank Digital Currencies (CBDCs) te onderzoeken is inmiddels in 81 landen aan de gang. Waarbij volgens de Atlantic Council vijf landen zelfs al zijn begonnen met de implementatie van de digitale versie van hun nationale valuta. Een ontwikkeling die niet los gezien kan worden van de opkomst van bitcoin en andere cryptocurrency’s.

Het kan geen toeval zijn dat de opkomst van CBDCs gepaard gaat met de explosieve groei die bitcoin de laatste jaren heeft doorgemaakt. Bitcoin staat in essentie voor een financieel systeem van vrijheid, waarbinnen niemand de absolute macht heeft en voor iedereen dezelfde regels gelden. CBDCs zijn de tegenhanger waarmee overheden en centrale banken in theorie nog meer financiële controle kunnen uitoefenen dan met fiatgeld.

Caribisch gebied is een voorloper

Je zou het niet verwachten, maar de eerste landen waar een CBDC daadwerkelijk is gelanceerd bevinden zich in het Caribisch gebied. Het gaat om de Bahama’s, Saint Kitts en Nevis, Antigua en Barbuda, Saint Lucia en Granada die alle vijf reeds gestart zijn met hun respectievelijke CBDC. In de Bahama’s gaat het om de Sand Dollar die deze zomer geadopteerd moet worden door de bevolking via mobiele wallets van de centrale bank.

Een aantal financiële instellingen, waaronder betalingsproviders, hebben hun mobiele wallets al verbonden aan het Sand Dollar platform. De Bahama’s is daarmee één van de eerste jurisdicties die hun CBDC vrijwel volledig heeft uitgerold. Wat op zich niet gek is, gezien het eenvoudiger is om op relatief kleine schaal een CBDC te lanceren dan in een land als bijvoorbeeld China.

In 14 andere landen zitten de CBDCs momenteel in de pilot-fase. Het gaat hierbij onder andere om Zuid-Korea en Zweden, zo laat de eerder aangehaalde Atlantic Council ons zien. De Atlantic Council is opgericht in 1961 en heeft als doel om het wereldwijde leiderschap van de Verenigde Staten op verschillende vlakken te promoten. Enkele dagen geleden onthulde de Council de website die momenteel de ontwikkeling van CBDCs in 83 landen in de gaten houdt.

Amerikaanse centrale bank ligt ver achter op de rest

Onder de landen met de vier grootste centrale banken ter wereld ligt die van de Verenigde Staten het verste achter wat betreft de ontwikkeling van een CBDC. Zowel de centrale bank van Japan als die van Engeland en Europa zijn schijnbaar verder dan de Verenigde Staten met het ontwikkelen van een digitaal equivalent van hun valuta.

De Amerikaanse centrale bank is al jaren bezig met onderzoek naar CBDCs, wat volgens voorzitter Jerome Powell momenteel hoge prioriteit heeft bij de belangrijke financiële instelling. Met name om financiële criminaliteit tegen te gaan, hierbij maakt Powell zich met name zorgen over de opkomst van stablecoins.

In China gaat het ook rap met de ontwikkeling van de digitale yuan die in 2022 klaar moet zijn om gebruikt te worden tijdens de olympische winterspelen van dat jaar. Buitenlandse bezoekers kunnen de munt dan gebruiken, indien ze hun paspoortgegevens delen met de centrale bank. Een aantal Amerikaanse senatoren hebben sporters al gevraagd om de Chinese munt te boycotten.

Leave a Reply