Jiang Zhuoer verwacht dat de huidige bullrun zal eindigen tussen september 2021 en juni 2022. Zhuoer is de CEO van een van de grootste Chinese miningpools genaamd BTC.TOP.
Van stier naar beer
Hij deelt verschillende redenen waarom hij denkt dat de bitcoin bullmarkt in de genoemde periode zal eindigen en de volgende bear-cyclus zal beginnen.
De bitcoin mining pool manager sprak met WuBlockchain over waarom de markt al in september 2021 of zelfs medio 2022 van bull naar bear zou kunnen overschakelen, afhankelijk van een aantal factoren.
De term bullmarkt wordt gebruikt om een langere periode van groei te omschrijven. Groei in de waarde van een aandeel, of in ons geval van de cryptocurrencymarkt. Bearmarkt is juist het tegenovergestelde. De betekenis van een bearmarkt is als de koers of waarde van bitcoin langere tijd aan het dalen is.
Jiang Zhuoer, one of China’s big miners, told WuBlockchain that according to the latest multiple model studies, the fastest will be September 2021 and the slowest June 2022 will turn from a bull to a bear market. pic.twitter.com/g72wgYnYnu
— Wu Blockchain (@WuBlockchain) March 21, 2021
Vaccin heeft invloed
Een van de redenen voor zijn voorspelling is een economisch herstel op basis van de uitrol van het Covid-vaccin. Naarmate de verschillende economieën enigszins normaal worden, verwacht Jiang dat de interesse in investeren in cryptocurrency afneemt.
Grote bedrijven en instellingen
Daarnaast zegt hij dat het momentum en het optimisme op de markt gevoed moet blijven worden door publieke statements van grote bedrijven. Investeringen zoals die van Tesla zijn nodig om mensen geïnteresseerd te houden.
Ter aanvulling noemt Jiang dat het blijven kopen door instellingen de bullmarkt langer in leven zal houden. Hiermee verwijst hij naar Grayscale, waarvan de activa onder beheer blijft groeien. Ook komen er steeds meer mogelijkheden bij voor instituties om te investeren in bitcoin.
Tekort aan microchips goed voor bitcoin
Op dit moment is er om verschillende redenen een tekort aan microchips op de wereld. Hierdoor zijn de prijzen van grafische kaarten, maar ook van miningapparaten, flink toegenomen. Volgens Zhuoer is dat goed voor de koers van bitcoin. Dit zorgt er namelijk voor dat miners minder geneigd zijn om hun bitcoins te verkopen.
‘Er is op dit moment absoluut een tekort aan apparatuur, want sinds de coronavirus-epidemie is de wereldwijde toeleveringsketen onderbroken en nu geleidelijk aan het herstellen. Maar de vraag naar chips is enorm toegenomen, dus nu hebben alle industrieën een tekort aan chips, of het nu gaat om bitcoin-mining of andere industrieën.’
Het tekort aan mining-apparaten is te zien aan de hash-snelheid van bitcoin. Sinds de halvering in mei 2020 is de hash-snelheid van bitcoin gestegen van ongeveer 92 miljoen terahashes per seconde naar de huidige waarde van 166 miljoen, een stijging van 80%. De koers van bitcoin daarentegen steeg van 9.000 tot meer dan 60.000 dollar, een winst van meer dan 600%.
Correlatie rekenkracht en bitcoin prijs
De hash-snelheid van Bitcoin heeft een relatief eenvoudige correlatie met de prijs. Behoudens nieuwe technologische ontwikkelingen, zouden prijsstijgingen nauw moeten worden weerspiegeld door stijgingen van de hash-snelheid. Toch is de hash-snelheid de afgelopen maanden relatief stabiel gebleven.
Dit betekent dat de huidige miners veel hogere inkomsten zien voor individuele apparaten. Hieronder een grafiek van de hash-prijs. Hash-prijs is de omzet die door miners wordt gegenereerd op basis van geleverde rekenkracht.
Al jaren neemt de prijs van geleverde rekenkracht af. Dat komt voornamelijk omdat machines efficiënter worden. Er wordt niet meer op laptops of op grafische kaarten van gamecomputers gemined (als je dat nog wel doet, respect!), de overgang naar ASIC is dan ook goed zichtbaar hieronder. Sinds het begin van deze bull markt eind 2020 stijgen de kosten om rekenkracht aan het bitcoin netwerk te leveren.