blog

Vitalik Buterin publiceert eigen roadmap voor Ethereum 2.0

By 19 maart 2020No Comments

Coronavirus of niet, Vitalik Buterin blijft hard werken aan Ethereum 2.0. Gisterenmiddag publiceerde hij dan ook op Twitter zijn, euhm, roadmap. Want ingewikkeld is zijn diagram zeker, klik op de tweet om de afbeelding te vergroten. Belangrijk is wel om te vermelden dat het om Buterin’s eigen blik over Ethereum gaat. Het diagram weerspiegelt dan ook niet per se de mening van anderen.

Van Proof of Work naar Proof of Stake

Volgens Vitalik Buterin gaat het om een planning voor de komende vijf à tien jaar. De belangrijkste verbetering van Ethereum 2.0 ten opzichte van de eerste versie is het overstappen van Proof of Work naar Proof of Stake. Laatstgenoemde is een energiezuinigere manier van transacties verwerken dan Proof of Work.

Proof of Stake houdt namelijk rekening met het aantal coins wat een miner bezit, in plaats van te kijken naar de rekenkracht. Het verwerken van transacties is dan geen wedstrijdje meer wie de meeste rekenkracht kan aanleveren.

Daarnaast is Proof of Stake ook anders wat betreft zeggenschap. Als er gestemd wordt over een verandering op de blockchain, hebben deelnemers op het netwerk met meer coins ook meer macht.

Natuurlijk zijn er bij Proof of Stake ook keerzijden. Tegenstanders zijn bang dat deze manier van transacties valideren en zeggenschap leidt tot centralisatie. Hoe dit fout kan gaan zagen we eerder bij het debacle rondom Steem en Justin Sun.

Vitalik Buterin belooft dat er gewerkt wordt

In de tweets vertelt Vitalik Buterin dat het ontwikkelteam van Ethereum de afgelopen twee jaar hard heeft gewerkt aan research. Het team achter Ethereum weet volgens Buterin nu meer over de mogelijkheden en beperkingen van Proof of Stake, veiligheidsmodellen en sharding. Daardoor moet de overgang van Ethereum 1.0 naar Ethereum 2.0 soepeler verlopen.

Eerder schreven we dat Ethereum 2.0 waarschijnlijk op 30 juli 2020 wordt gelanceerd. Mocht die datum kloppen, dan hebben ontwikkelaars dus nog genoeg werk aan de winkel. Volgens ontwikkelaar Danny Ryan zal fase 0 in ieder geval dit jaar nog live staan. We zijn benieuwd!

Qua prijs op de goede koers

Net zoals bitcoin is ook ethereum vandaag flink in waarde gestegen. Met een stijging van maar liefst 12 procent ten opzichte van gisteren is ethereum nu 118,8 euro waard (17:00 uur).

Check de live koers door op de grafiek hieronder te klikken:

Leave a Reply