blog

Vertrouwen in bitcoin groeit, fiat verliest geloofwaardigheid

By 7 november 2020No Comments

Crypto Voices heeft hun monetaire base rapport voor het derde kwartaal van 2020 geschreven. Hierover hebben ze uitgebreid getweet en het is zeker de moeite waard om het rapport eens door te nemen. Vooral het stuk over de groei van de monetaire base is een goed argument voor bitcoin.

Snelle groei derde kwartaal

Zoals verwacht groeide de mondiale monetaire basis snel in het derde kwartaal van dit jaar, doordat aanhoudende lockdowns in de wereldeconomie een stimulans zijn om de geldprinter overuren te laten draaien. Het is makkelijk beleid van diegene die de controle hebben over de monetaire hefbomen.

Duizelingwekkende getallen

Bitcoin blijft op nummer 12 staan ​​op de lijst van wereldwijde valuta’s als goud en zilver ook worden inbegrepen. Zonder deze twee staat bitcoin op een tiende plek. De wereldwijde monetaire basis groeide in het derde kwartaal met ~ 6,88% en groeide van 23,39 biljoen dollar naar 25 biljoen dollar. Lees die getallen nog maar eens en probeer je in te beelden hoeveel dat is.

De eerste biljoen dollar aan fiatvaluta werd pas 15 jaar na het afstappen van de goudstandaard bereikt. Met die kennis kun je concluderen dat het derde kwartaal een  behoorlijk krankzinnige groei laat zien. De wereld heeft zojuist meer toegevoegd in drie maanden tijd dan in de eerste 15 jaar.

Schulden terugbetalen

Het zal interessant zijn om te zien hoe deze monetaire uitbreiding zich de komende kwartalen voortzet. Hoeveel fiat wordt er nog gedrukt? Hoe groot zal de wereldwijde monetaire basis worden en hoe kwetsbaar zal die basis zijn, aangezien er voornamelijk schulden zijn die moeten worden terugbetaald via toekomstige productie of hyperinflatie.

Rendement op bitcoin

Gelukkig hebben we bitcoin. En de fundamenten van bitcoin blijven sterker worden. Deze week werd een product van Lightning Labs gelanceerd waarmee gebruikers een rendement boven op bitcoin kunnen krijgen. DeFi op bitcoin eigenlijk.

Door dit soort ontwikkelingen, en natuurlijk de fundamenten van bitcoin, wordt het steeds makkelijker om te concurreren met fiatvaluta zoals de dollar. Zeker in de ogen van zowel particulieren als institutionele beleggers, omdat ze nu een maatstaf hebben van het risicovrije rendement dat ze zouden moeten kunnen behalen. Dit kan leiden tot een betere manier om risico’s in te schatten, waardoor het aantrekkelijker wordt voor investeerders.

Hard en los

Bitcoin wordt hard geld genoemd en dat wordt alleen maar bevestigd doordat het oude systeem steeds losser wordt. Nu wordt de bruikbaarheid vergroot en ontwikkelen zich meer volwassen marktsignalen.

De toekomst van bitcoin ziet er met de dag beter uit, en dat zie je terug in de koers. Dat is en blijft toch de duidelijkste graadmeter van vertrouwen.

Leave a Reply