blog

Verdeeldheid rondom Istanbul blijft, Ethereum 2.0 wel stapje dichterbij

By 9 december 2019No Comments

De geplande hard fork Istanbul van Ethereum is sinds de aankondiging in 2018 veelbesproken. En nu, na het weekend dat Istanbul is gelanceerd, is de controverse nog steeds niet helemaal weg.

De nieuwste netwerkupgrade van Ethereum, Istanbul, is deze week live gegaan op bloknummer 9.069.000.

Zes grote veranderingen

Istanbul bevat zes verschillende upgrades om de prestaties te verbeteren. Denk hierbij aan de kosten van opcodes aan te passen, ook is er voor gezorgd dat Ethereum en Zcash beter kunnen samenwerken en zijn creatievere functies via smart contracts mogelijk gemaakt. Daarnaast wordt het netwerk technisch voorbereid om over te stappen op Proof-of-Stake.

Miners en nodes op het Ethereum netwerk moeten hun clients bijwerken. De volgende zes Ethereum Improvement Proposals (EIP’s) worden dan doorgevoerd:

  • EIP-152: BLAKE2b kostenefficiënter maken,
  • EIP-1108: lagere alt_bn128 gaskosten,
  • EIP-1344: implementatie van de ChainID opcode,
  • EIP-1884: de gaskosten verhogen voor trie-size-afhankelijke opcodes om spamaanvallen te voorkomen,
  • EIP-2028: verlaging van de kosten van gas voor transactiegegevens, verbetering van de efficiëntie van transacties met behulp van zero-knowledge SNARK’s en STARK’s,
  • EIP-2200: implementatie van netto gasmeting voor SSTORE-operaties.

Smart contracts en DApps

De controverse rondom Istanbul komt voort uit het feit dat de update 680 smart Aragon contracts zal kapot maken. Bij de meeste van deze smart contracts zijn de gasprijzen namelijk hardcoded.

De implementatie van de sidechain van Kyber Network zal ook worden beïnvloed, waardoor tokenswaps duurder worden dan voor de upgrade. Ook moeten veel DApps herschreven worden.

Op het moment van schrijven heeft volgens Ethernodes bijna 4% van de nodes de upgrade nog niet doorgevoerd. Hoewel dit betekent dat veruit de grootste meerderheid van het netwerk de upgrade van Istanbul heeft geaccepteerd, worden op sociale media zorgen geuit dat Ethereum te gecentraliseerd wordt. Zeker als je dat vergelijkt met hoe de blockchain van Ethereum in eerste instantie is ontworpen.

Centralisatie in de hand gespeeld

Die zorgen komen ook door Parity, dit is een populaire Ethereum client. Zij kondigde aan dat gebruikers een soort noodpatch moesten uitvoeren om de upgrade naar Istanbul te kunnen accepteren. Parity vertegenwoordigt bijna 23% van het netwerk. Parity’s Shasper neemt ook deel aan een openbaar multi-client testnest dat bekend staat als “Sapphire”.

De upgrade naar Ethereum 2.0, waarbij Proof-of-Stake de grootste belofte is, zal begin 2020 plaatsvinden. Matt Odell schreef hier een lange thread op Twitter over. Komt neer op:

PoS-chains centraliseren natuurlijk validatie onder beurzen, ETF’s en andere bewaarders. En dit zijn de gemakkelijkste bedrijven om te reguleren. De belangrijkste innovatie van Satoshi is gedistribueerde PoW, niet blockchain. Toch denkt de helft van deze industrie nog steeds dat PoW het probleem is dat moet worden opgelost.

Leave a Reply