blog

Veel investeerders weigeren hun bitcoin te verkopen

By 18 november 2021No Comments

Het kan verleidelijk zijn om je bitcoin te verkopen als de koers driemaal hoger staat dan de inkoopkoers, maar de meeste hodlers houden hun bitcoin stevig vast. Zo blijkt tenminste uit de zogenaamde HODL Waves grafiek van Unchained. In deze grafiek kun je aflezen welk percentage van alle bitcoin voor een bepaalde periode niet in beweging is geweest en dus veilig in de wallet van de hodler in kwestie is gebleven.

Het grootste percentage van alle bitcoin staat nu al 6 tot 12 maanden op hetzelfde adres geparkeerd, wat erop wijst dat men ondanks de hoge koers nog niet van plan is om hun bitcoin van de hand te doen. De enige logische reden die we daarvoor kunnen bedenken is dat deze groep bitcoiners verwacht dat er nog rek in de koers zit.

Wat onder andere overeenstemt met de voorspellingen die Nederlander PlanB op basis van zijn modellen doet. PlanB verwacht voor het einde van deze maand nog een koers van 98.000 dollar (~85.000 euro) en voor het einde van het jaar zelfs een koers van 135.000 dollar (~117.000 euro).

Hodlers houden hun bitcoin vast

Ondanks de relatief stevige koerswinst waar veel bitcoiners nu virtueel op staan, weigeren mensen die hun bitcoin in of na november 2020 kochten te verkopen. De HODL Waves grafiek van Unchained laat zien dat het percentage van alle bitcoin dat in handen is van deze cohort is gestegen van 8,7 procent in juni naar op dit moment 21,4 procent. Wat maar aangeeft dat men ondanks de moeite die bitcoin op dit prijsniveau heeft vertrouwen blijft hebben in een knallend einde van 2021.

Op hetzelfde moment zien we slechts een kleine daling bij de hodlers die hun bitcoin al jaren vasthouden, wat op dezelfde mate van vastberadenheid wijst. Als we op deze on-chain gegevens mogen afgaan, dan is de bullrun in ieder geval nog niet klaar.

Interessant is verder dat een kleine daling van het aantal bitcoin dat in handen is van lange termijn investeerders vaak voorafgaat aan een piek. Hetzelfde patroon zagen we namelijk in november 2020, net voordat bitcoin aan de historische run omhoog begon. Al moet gezegd worden dat er in de on-chain data altijd wel bullish gegevens terug te vinden zijn en dat dit lang niet altijd gepaard gaat met een hogere koers. Zelfs keiharde data kan ons in deze markt geen garanties geven.

De bullmarkt is nog niet klaar

Als we on-chain analist William Clemente mogen geloven, dan is de bullmarkt nog niet klaar. Clemente ziet namelijk dat de zogenaamde “dormancy flow” momenteel laag is. Wat betekent dat bitcoin die al lang op dezelfde adressen geparkeerd staan nog niet wakker geworden zijn. Over het algemeen is dat een teken dat de bullrun nog niet voorbij is. Let op: Clemente komt tot deze conclusie op basis van deze enkele grafiek.

On-chain data is handig om te gebruiken als je een gevoel wil krijgen bij de huidige staat van de markt, maar bitcoin blijft een onvoorspelbaar beest. Het minste of geringste nieuws heeft nog altijd de potentie om de koers hevig te beïnvloeden.

Zie daarvoor bijvoorbeeld de mededeling van Elon Musk en Tesla over het tijdelijk stoppen met accepteren van bitcoin als betaalmiddel. Meteen daarna donderde de koers stevig naar beneden en was de euforie compleet uit de markt. Nu is bitcoin daar weer redelijk van hersteld en is de kans aanwezig dat dit soort dingen steeds minder invloed op de koers hebben, maar het blijft een relatief kleine en onvoorspelbare markt.

Leave a Reply