blog

Upgrade naar Ethereum 2.0 lost niet alle problemen op, aldus DeFi-ontwikkelaars

By 7 september 2020No Comments

Vitalik Buterin verwacht dat veel problemen, waaronder hoge transactiekosten, opgelost worden met de uitrol van de tweede versie van Ethereum. Verschillende DeFi-ontwikkelaars zijn het hier niet over eens.

Vorige week schreven wij dat de transactiekosten even 50 dollar waren, dat is ontzettend hoog en totaal niet gebruikersvriendelijk. Ethereum dreigt hierdoor slachtoffer te worden van hun eigen populariteit en succes. Dit succes is grotendeels toe te schrijven aan DeFi-projecten. CoinTelegraph China interviewde een paar ervaren rotten uit de DeFi-industrie en zij verwachten niet dat Ethereum 2.0 het antwoord is op hoge transactiekosten.

Afschrikeffect

Ethereum 2.0 is een grote upgrade van het huidige openbare Ethereum-mainnet. Hoewel het is ontworpen om het gebruik en de acceptatie van Ethereum te versnellen door de prestaties te verbeteren, zei Sergey Kunz van 1inch dat veel nieuwe gebruikers zouden afschrikken om in de DeFi-ruimte te komen met de huidige transactiekosten.

Van origine is er in de planning en ontwikkeling van ETH2.0 geen rekening gehouden met de huidige DeFi-hype. Om er zeker van te zijn dat iedereen kan meedoen, moet de infrastructuur opnieuw worden doorgenomen. Het is mogelijk nog steeds niet schaalbaar en veilig genoeg om de transacties van de gebruikers te vergemakkelijken. Kunz legt uit:

‘Je moet alles heroverwegen. Je kunt slimme contracten naar de code migreren, maar het is niet schaalbaar. Om te kunnen schalen, moet je standaarden creëren en nieuwe protocollen introduceren op basis van de nieuwe sharded-architectuur, zoals NEAR, dat vergelijkbaar is met Ethereum 2.0.’

Opschalen duurt lang

Mounir Benchemled van Paraswap voegde toe dat, hoewel Ethereum 2.0 zou kunnen opschalen, het te lang kan duren voordat dit gebeurt. De reden voor de vertraging is voornamelijk te wijten aan de beveiliging. Het kernteam moet ervoor zorgen dat het veilig genoeg is voordat het wordt gestart.

Kunz, Mounir maar ook Alex Kumanovic van bloXroute Labs waren het er allemaal over eens dat het niet praktisch is voor alle projecten om ook op Ethereum 2.0 over te stappen:

‘Om het te laten werken, zouden alle applicaties naar één platform moeten gaan. Grote projecten kunnen consensus hebben, maar voor andere projecten met hun eigen agenda kan het moeilijk zijn. Er zullen nieuwe bruggen moeten worden gebouwd om interoperabiliteit mogelijk te maken.’

Oplossing bestaat uit meer lagen

Mounir zegt dat er oplossingen worden geïntroduceerd, zoals een tweede laag om de hoge kosten op te lossen. Laag 2 wordt gebruikt voor alle blockchain-schaalbaarheidsoplossingen, die zijn gebouwd op een laag over het hoofdnet van de blockchain. Het algemene idee is om de transactionele belasting, of in ieder geval een deel ervan, van het blockchain-netwerk te halen.

Dat heeft vooral voor gebruikers nogal wat haken en ogen. Probeer de complexiteit van een tweede laag maar eens uit te leggen aan een nieuwe gebruiker, maar ook dat het geld niet direct op de blockchain wordt bijgeschreven.

Kumanovic concludeerde dat voordat Ethereum 2.0 wordt gelanceerd, ze hun eigen leven moeten leiden. Dat betekent zoveel mogelijk partijen betrekken: community, nodes, miners, applicatiebouwers en gebruikers.

Leave a Reply