blog

UEFA scoort: meer dan 1 miljoen tickets voor EK 2020 verkocht via blockchain

By 18 februari 2020No Comments

De meest bekende toepassing van blockchain is het transactiegrootboek van bitcoin. Maar je kan ook andere dingen doen met blockchain. De UEFA heeft meer dan een miljoen voetbalkaartjes verkocht via de blockchain voor het komende EK. Dat maakte de voetbalunie bekend in een recent persbericht. Het gaat om de tickets die verkocht zijn in december 2019.

Meer transparantie, minder fraude

Het verkopen van tickets via de blockchain moet zorgen voor minder fraude. Fans die een ticket kopen moeten een mobiele app downloaden waarmee zij hun ticket kunnen openen. Daarnaast is het volgens de UEFA een voordeel dat fans geen papieren kaartjes meer hoeven uit te printen, dat is beter voor het milieu.

Het kaartje bevat een QR-code die pas geactiveerd wordt wanneer de fans dichtbij het stadion zijn. Via Bluetooth wordt gecontroleerd of je dichtbij het stadion bent, het is dus niet mogelijk om thuis je kaartje door te verkopen.

Wanneer je tickets hebt gekocht voor vrienden kan je deze wel delen via de app. Wanneer zij de app ook gedownload hebben, kunnen ze eenvoudig het stadion in.

Bekijk hier de vrolijke uitleg van de UEFA waarin het systeem wordt uitgelegd. Opvallend genoeg wordt in het filmpje nergens het woord blockchain vermeld, in tegenstelling tot in het officiële persbericht:

Al eerder een test gedaan

Dit is niet de eerste keer dat de UEFA tickets verkoopt via de blockchain. In juni 2019 testte de voetbalunie het verkopen van tickets op deze innoverende manier. Meer dan 110.000 tickets zijn via de blockchain verkocht voor de vier laatste wedstrijden van de Nations League. Die test is blijkbaar succesvol verlopen.

De KNVB heeft ook ooit een test gedaan met het verkopen van kaartjes via de blockchain. De kaartjes voor de wedstrijd Nederland – Estland, waarin Nederland met 5-0 won, werden op soortgelijke manier verkocht.

Is blockchain een succesformule voor het Nederlands Elftal?

Leave a Reply