blog

Twitter wil blockchain gebruiken om decentraal te worden

By 12 december 2019No Comments

Twitter wil zijn platform naar de blockchain verplaatsen. De social media-gigant stelt een team samen om een ​​open, gedecentraliseerde standaard voor sociale media te ontwikkelen. Jack Dorsey wil dat Twitter de eerste wordt die gebruik gaat maken van die standaard.

Blauwe lucht

Jack Dorsey is de CEO van Twitter en hij kondigde aan op zijn platform dat Twitter een vijfkoppig team financiert. Dit team wordt Bluesky (blauwe lucht) genoemd en zal zich alleen maar bezig houden met de ontwikkeling van een gedecentraliseerde protocol.

Momenteel is de CTO (chief technological officer) van Twitter, Parag Agrawal, op zoek naar iemand om het team te leiden. Het team kan twee richtingen opgaan: of voortborduren op eerder ontwikkelde protocollen zoals Steem, of er zelf eentje bouwen.

Hoewel Dorsey niet letterlijk zegt dat hij blockchain technologie wil gebruiken, hint hij er wel naar.

Bedreiging of kans?

Vanuit bedrijfsperspectief kunnen klassieke economen dit juist zien als een bedreiging zien voor Twitter. Je geeft macht uit handen en zorgt ervoor dat het moeilijker wordt om effectief geld te verdienen omdat je het monopolie op advertenties niet meer kan uitbuiten.

Dorsey denkt dat dit juist goed is, zo kan Twitter zich concentreren op innovatie en gezonde online gesprekken.

‘Het zal ons in staat stellen toegang te krijgen tot en bij te dragen aan een veel groter bereik van openbare gesprekken, onze inspanningen richten op het bouwen van open aanbeveling algoritmen. Deze moeten gezonde gesprekken bevorderen. Ook dwingt dit ons om veel innovatiever te zijn dan in het verleden.’

Anonieme ontwikkelaars sponsoren

Dit initiatief past wel goed in de strategie van Dorsey. Hij is namelijk al jaren openlijk voorstander van decentralisatie en in het bijzonder bitcoin. Hij koopt namelijk maandelijks voor 10.000 dollar aan bitcoin, ongeacht de koers. En vanaf eind 2017 kan je bitcoin kopen en verkopen via zijn Cash App. Zij verkopen elke maand ongeveer 50 miljoen dollar aan bitcoin.

In maart lanceerde Dorsey Square Crypto, een project vergelijkbaar met Bluesky. Square Crypto is een ander team van vijf personen dat werkt aan het full-time verbeteren van het bitcoin ecosysteem. Een toffe ontwikkeling is dat zij ook anonieme bitcoin ontwikkelaars financieel steunen.

Leave a Reply