Afgelopen week maakte de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) bekend dat ze meerdere aanklachten hebben ingediend tegen het in Engeland gevestigde Coinschedule.
Wat zijn ICO’s?
De website van Coinschedule was van 2016 tot en met augustus 2019 actief in de Verenigde Staten. Op deze website werden Initial Coin Offerings (ICO) beoordeeld. ICO’s waren vooral in 2017 heel populair en kun je vergelijken met een crowdfund voor projecten, alleen stort je geen geld maar crypto. Als investeerder kun je bijvoorbeeld bitcoin of ethereum inleggen en krijg je daar later andere altcoins voor terug.
Coinschedule leek objectief en betrouwbaar als het gaat om het filteren van scams en de normale projecten. Maar de SEC heeft een andere mening.
Omgekocht door projecten
Volgens het bevel van de SEC: ‘Het platform beweerde de beste tokenaanbiedingen te listen of te profileren, zoals de zogenaamde initiële muntaanbiedingen (ICO’s) en initiële uitwisselingsaanbiedingen (IEO’s), en verklaarde dat het hun missie is om het gemakkelijk en veilig voor mensen over de hele wereld te maken om deel te nemen aan ICO’s.’
Maar Coinschedule maakte zich schuldig aan omkoperij. Ze ontvingen betalingen van uitgevers in ruil voor gunstigere beoordelingen. Het niet openbaar maken van dergelijke betalingen is in strijd met de anti-aanprijswet van sectie 17(b) van de Securities Act.
Straf valt mee
De voorwaarden van de schikking zijn echter vrij genadig. De exploitant van Coinschedule wordt niet bij naam genoemd in de aanklachten van de SEC en zal boetes moeten betalen van in totaal ongeveer 200.000 dollar. Dat is een peuleschil vergeleken met wat Coinschedule in potentie had kunnen verdienen aan al die ICO-projecten. Bovendien is Coinschedule gelukt om af te dwingen dat ze de beschuldigingen niet hoeven toe te geven, maar ook niet hoeven te ontkennen.
De SEC heeft ontzettend veel tijd en geld besteed aan het opruimen van fraude als gevolg van de ICO-hype. Beroemde figuren als Floyd Mayweather, DJ Khaled en Steven Seagal bevonden zich in juridisch heet water vanwege dezelfde anti-aanprijswet.