De huidige bull market kenmerkt zich door twee significante structurele veranderingen vergeleken met de vorige cycli. Ten eerste een explosieve groei in het aanbod van derivaten voor speculatie en het afdekken van risico. Wat een toonbeeld is voor de volwassenwording van de markt en infrastructuur rondom bitcoin. De tweede grote verandering ten opzichte van vorige cycli is de groei van het landschap voor stablecoins.
De groei van de drie grootste stablecoins in het wereldje is op z’n minst indrukwekkend te noemen. Na een explosieve groei in de afgelopen 6 maanden is de gezamenlijke marketcap van USDT, USDC en BUSD op 60,25 miljard dollar (51,5 miljard euro) uitgekomen. Deze drie stablecoins vertegenwoordigen samen meer dan 90% van de totale markt voor stablecoins.
Markt voor stablecoins groeit, ondanks stagneren bitcoin
De afgelopen maand heeft bitcoin zich vooral zijwaarts bewogen, maar dat is voor de stablecoins geen reden geweest om af te remmen. Vooral Tether heeft de explosieve groei van de afgelopen maanden stevig doorgezet. In de voorbije twee weken alleen al mocht Tether meer dan 3,36 miljard dollar (2,87 miljard euro) aan zijn marketcap toevoegen, terwijl de bitcoin koers redelijk ongewijzigd bleef.
Hoe meer waarde er richting stablecoins vloeit, hoe meer digitale dollars er aan de zijlijn klaarstaan om in bitcoin te stappen. De groei van deze specifieke markt zorgt voor de liquiditeit en diepte in de markt die bitcoin nodig heeft om volwassen te worden. Hoe meer stablecoins er op de grote handelsplatformen rondzweven, hoe hoger de liquiditeit van bitcoin en dat dempt uiteindelijk weer de volatiliteit.
Hoe belangrijk stablecoins voor de industrie zijn blijkt wel uit het handelsvolume dat ze weten te noteren. Het handelsvolume van bijvoorbeeld Tether ligt vrijwel altijd boven dat van bitcoin. Stablecoins zijn op de meeste handelsplatformen het primaire middel om in- en uit bitcoin te stappen. Het interessante aan stablecoins is dat ze puur digitaal zijn, op de blockchain leven en er daarom veel data beschikbaar is om de relatie tussen stablecoins en bitcoin te analyseren.
Stablecoin Supply Ratio van Glassnode
Vanwege het belang van stablecoins voor de handel in bitcoin is het voor handelaren essentieel om de relatie tussen beiden te begrijpen. Analysebedrijf Glassnode heeft een model gebouwd om de koopkracht van stablecoins te kwantificeren en te schatten in hoeverre ze in staat zijn de bitcoin koers te beïnvloeden: de Stablecoin Supply Ratio (SSR).
De SSR-waarde kan je interpreteren als een getal dat aangeeft welk percentage van de totale bitcoin voorraad gekocht kan worden met de huidige hoeveelheid stablecoins. Als de SSR op 50 ligt betekent het dat stablecoins 2% van de volledige bitcoin voorraad kunnen kopen (1/50 = 2%). Hoewel de SSR geen gouden standaard is en ons precies kan vertellen wat er gaat gebeuren, zijn er interessante patronen uit de data te halen.
De explosieve groei van het aantal stablecoins in 2020 en 2021 heeft de SSR tot nu toe op historisch lage niveaus gehouden. Wat de suggestie wekt dat er genoeg digitale dollars aan de zijlijn klaarstaan om richting bitcoin te stromen. Als we puur op de SSR afgaan, dan zou je kunnen concluderen dat de bull market pas net begonnen is. Een andere interessante ontwikkeling die we hieruit kunnen opmaken is dat de vraag naar digitale dollars parallel lijkt te lopen met de stijgende vraag naar bitcoin.