blog

Toekomst van finance: Amerikaanse bank moet samenwerken met cryptobedrijven

By 21 februari 2022No Comments

Traditionele financiële partijen moeten hand-in-hand werken met crypto-bewaarbedrijven en dienstverleners om in de toekomst relevant te blijven. Waar bitcoin in eerste instantie werd gezien als ‘het einde van banken’, begint de traditionele financiële wereld bitcoin steeds meer te omarmen. In een nieuw onderzoek definieert Grayscale Investments de digitale economie als ‘de intersectie tussen technologie en finance’.

Met dat in het achterhoofd is het geen vreemde ontwikkeling dat steeds meer traditionele financiële partijen hun dienstverlening uitbreiden met crypto. Met name het afgelopen jaar zijn veel grote namen begonnen met het aanbieden van bitcoin en andere crypto. Neem bijvoorbeeld BNY Mellon, opgericht in 1784 en daarmee de oudste bank van de Verenigde Staten, dat van plan is om bitcoin te integreren in de dienstverlening.

De volgende stappen

Het is opvallend dat traditionele banken steeds vaker nauw samenwerken met crypto-bewaarbedrijven en sub-bewaarbedrijven om bitcoin en andere digitale assets aan klanten aan te bieden. Ramine Bideliazari van Fidelity Digitale Assets ziet de groeiende vraag naar digitale assets als de natuurlijke volgende stap voor traditionele financiële partijen. Banken kunnen alles zelf bouwen, maar de samenwerking met bestaande partijen is de snelste weg naar Rome.

Bigdeliazari legt uit dat Fidelity dit proces ook op zich neemt voor banken. Die het vervolgens weer doorspelen aan hun klanten. Dit laat volgens Bigdeliazari de potentie zien van bewaarbedrijven voor traditionele financiële partijen. Dankzij de bestaande infrastructuur hoeven ze zelf niets meer te bouwen.

Traditionele financiële partijen hoeven met de bestaande infrastructuur enkel hun klanten richting de nieuwe producten te leiden. New York Digital Investment Group (NYDIG) is naast Fidelity een andere grote speller die dit op zich neemt. Samen hebben Fidelity en NYDIG al vele samenwerkingen met traditionele banken. Dit soort partijen zijn een grote zegen voor banken omdat het veilig bewaren van de private keys van klanten geen eenvoudige taak is.

Ondermijnen banken de decentralisatie van bitcoin?

Bitcoin is door Satoshi Nakamoto bedacht als een digitale munt die compleet los van overheden opereert. Het potentiële einde van de bankensector. Je bitcoin onderbrengen bij de grootste banken ter wereld lijkt behoorlijk tegenstrijdig met dat doel. Uiteindelijk is bitcoin een neutrale vorm van geld. Het is aan de gebruiker om te bepalen hoe hij bitcoin gebruikt.

Niet iedereen heeft de technische capaciteiten om zijn bitcoin volledig in eigen beheer te hebben. Voor de mensen die bitcoin vooral zien als een investering of veilig spaarmiddel kan het prima zijn om een bank te gebruiken als bewaarbedrijf. In sommige gevallen kan dat zelfs veiliger zijn dan het eigen beheer. Eén kleine fout kan er namelijk al voor zorgen dat al je bitcoin verdwenen zijn.

Het grote verschil tussen bitcoin en andere vormen van geld als goud is dat alles eenvoudig te verifiëren is. Niemand weet hoeveel goud er op de wereld is. De hoeveelheid bitcoin daarentegen is binnen een seconde te controleren. Daarbij kunnen banken in theorie bewijzen dat ze alle bitcoin van hun klanten ook daadwerkelijk in ‘de kluis’ hebben liggen. Kraken doet dit bijvoorbeeld met de zogenaamde ‘proof of reserves’.

Leave a Reply