Steeds vaker is in het bitcoin nieuws te lezen dat grote investeerders de cryptocurrency als toevluchtsoord zien ter bescherming tegen inflatie. En dat is niet gek aangezien de inflatie van bitcoin al tijden lager ligt dan die van fiatvaluta als de dollar en euro.
Historisch hoge inflatie
De inflatie is in tijden niet zo hoog geweest. In november vorig jaar werden consumentengoederen en -diensten nog 5,2% duurder, en in december zal dit percentage er wel niet veel beter uitzien. Kortom, de euro wordt steeds minder waard.
Ook in 2022 zijn de verwachtingen voor wat betreft inflatie niet al te best. Rabobank verwacht bijvoorbeeld een gemiddelde inflatie van 3,8%. Naast de euro is het aan de andere kant van de grote plas niet veel beter.
Zo schreef Reuters deze week dat in de Verenigde Staten een inflatie van 7% wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2022. Kortom, simpelweg cash op de spaarrekening bewaren is voor veel investeerders een slecht idee. Dan verdampt het namelijk alleen maar.
Ook Bitcoin kent inflatie
De economische definitie van inflatie is dat de koopkracht van een valuta afneemt. Het 2 euromuntje in je portemonnee kan steeds minder dingen zoals brood kopen naarmate de inflatie aanhoudt. Volgens traditionele economen is enige inflatie positief aangezien het consumenten aanspoort geld uit te geven wat de economie draaiende houdt.
Maar met dergelijke percentages begint het toch wel heet onder de voeten te worden. Bitcoin biedt in deze een uitweg omdat het net als goud een schaarse activaklasse is. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop komen. Daarbovenop komt nog het feit dat de hoeveelheid nieuwe bitcoins die de markt opstromen over de jaren heen steeds verder afneemt door de zogenoemde halving events. Iets waar PlanB’s Stock-to-Flow model bijvoorbeeld op gebaseerd is.
De voorraad van bitcoin groeit nu dus nog wel en in principe kan je stellen dat bitcoin daarom ook inflatie kent. Met de huidige beloningen voor miners ligt deze inflatie echter maar op 1,8% en die neemt dus elke halving event verder af. Ervan uitgaande dat de vraag naar bitcoin de komende jaren toe blijft nemen naarmate het meer en meer gebruikt gaat worden voor het doen van transacties en als opslag van waarde, zal de koopkracht van bitcoin echter toe gaan nemen. In dat geval zal bitcoin dus deflatoir worden. Dit en het feit dat niemand controle over Bitcoin heeft, is voor Ray Dalio reden om de cryptocurrency onderdeel te maken van zijn portfolio.
Bitcoin is een revolutie die nog langer niet klaar is. Het is revolutionair op technologisch, socio-economisch en financieel vlak. Om het echt te begrijpen dien je al de verschillende lagen van Bitcoin te begrijpen. Een mooi startpunt is het boek “Layered Money: From Gold and Dollar to Bitcoin and Central Bank Digital Currencies” van Nik Bhatio.