blog

Timo’s take: Gaat de ethereum (ETH) koers door deze aankomende update stijgen?

By 10 juli 2021No Comments

Eindelijk is het zover, de lang verwachte Ethereum (ETH) update met de naam London zal als alles goed gaat op 4 augustus worden gelanceerd. Onderdeel van deze update is Ethereum Improvement Proposal (EIP) 1559. Zoals je waarschijnlijk hier en daar al hebt gelezen zou deze aanpassing een positief effect op de ETH prijs kunnen gaan hebben. Wat is deze update en waarom kan de ETH prijs gaan profiteren?

Ethereum (ETH) transacties worden voorspelbaarder

EIP-1559 zal het mechanisme dat de transactiekosten bepaalt aanpassen. Op dit moment is het nog zo dat gebruikers een bedrag bieden voor transactiekosten. Ethereum miners pikken hier vervolgens de hoogte bieders uit en ontvangen als beloning de transactiekosten en block rewards. Maar dat gaat anders worden, onder andere met het doel om de hoogte van de transactiekosten voorspelbaarder te maken.

Met EIP-1559 wordt een basistarief geïntroduceerd dat voor iedereen hetzelfde zal zijn. Daarbovenop kan men nog wel een extra bedrag bieden om miners transacties sneller te op te laten pakken, een fooi bovenop het basistarief dus. Het grote verschil met de huidige situatie is echter dat miners enkel de fooi en block rewards ontvangen. Het basistarief wordt vernietigd door het netwerk.

EIP-1559 is er overigens niet op gericht om de transactiekosten op het netwerk te verlagen. De bedoeling is dat transactiekosten voorspelbaarder en transparanter worden. Voordat een gebruiker een transactie verzend kunnen de verwachte transactiekosten duidelijker en met meer zekerheid worden weergegeven in bijvoorbeeld de MetaMask wallet. De transactiekosten kunnen over het algemeen wel dalen doordat het minder snel zal voorkomen dat gebruikers teveel voor een transactie betalen.

Gaat de ethereum prijs stijgen?

Met EIP-1559 wordt ethereum een delatoire cryptocurrency, wat inhoudt dat de hoeveelheid ETH in omloop afneemt. Hoe deflatoir ETH zal worden hangt van een aantal dingen af. De hoogte van het eerdergenoemde basistarief wordt namelijk automatisch aangepast op basis van hoe druk het is op het Ethereum-netwerk.

Mocht een block met transacties helemaal vol zitten dan zal het basistarief met 12,5% stijgen. Indien een block maar 50% is gevuld zal het basistarief blijven zoals het was, en is een block leeg dan daalt het basistarief met 12,5%.

Kortom, hoe meer transacties er worden gedaan op het Ethereum-netwerk, hoe meer ETH er vernietigd zal worden. Hoe deflatoir ETH zal zijn is vooralsnog gokken. Na de volledige overstap naar ETH 2.0, het nieuwe proof-of-stake (PoS) netwerk, ziet de “best guess” er als volgt uit:

Per dag komen er na de overstap naar ETH 2.0, 1.000 nieuwe ETH op het netwerk bij. 6.000 ETH aan basistariefinkomsten worden vernietigd. Rekeninghoudend met de beloningen voor stakers is de schattig dat de voorraad van ethereum per jaar met 1,6 miljoen ethereum afneemt. Dat betekent dat de supply per jaar met 1,4% zal afnemen.

Of EIP-1559 direct impact zal gaan hebben op de ETH prijs is onwaarschijnlijk, zeker gezien ETH 2.0 nog even op zich zal laten wachten. Natuurlijk kan de hype omtrent deze update al voor wat bullish bewegingen zorgen. Desalniettemin is het een zeer interessante update voor ETH holders die van plan zijn hun ETH lang vast te houden. Een afnemende voorraad maar gelijkblijvende of stijgende vraag naar ETH kan namelijk een enorm positieve impact hebben!

Leave a Reply