blog

Technische analyse: Bitcoin veroorzaakt bloedbad, maar stijgt alweer

By 19 april 2021No Comments

Wat een weekend! We hoopten op records en die hebben we gekregen. Echter niet de records die we hoopten. In plaats van een stevige sprong naar ongekende hoogte maakte bitcoin dit weekend even een onverwachte schijnbeweging en richtte een bloedbad aan onder traders, zie de grafiek hieronder.

Bron: Bybt.com

De prijs daalde in ongeveer 30 minuten met bijna 12%. Correcties onderweg naar boven zijn normaal, en deze kunnen soms best heftig zijn: 20-30%. Maar dit keer ging het wel heel snel en wordt dan ook terecht aangeduid met ‘flash-crash’, want er was geen tijd om trades te sluiten.

Tot zover het slechte nieuws, tijd voor een analyse van onze verwachtingen van de komende dagen.

Goed nieuws voor HODL-ers

Het goede nieuws is dat voor de HODL-ers de prijs alweer omhoog aan het klimmen is. Zoals te zien in de volgende weekgrafiek in dollars, met voor elke week een kaars.

Bron: Tradingview

De kaars van vorige week laat een flinke ‘wick’ (lont) zowel naar boven als naar beneden zien, wat aanduidt dat de markt hevig aan het schommelen is. De start van deze week is gelukkig weer positief. Verder valt op dat bitcoin de laatste vijf week dobbert tussen de 60.000 en de 54.800 dollar (49.890 en 45.567 euro), afgezien van de stevige wicks naar beneden. Dit is een mooie consolidatie die meestal voorafgaat aan een stijging. Laten we eens op dag-niveau kijken wat er speelt.

Bodem gevonden, terug naar boven

Op de daggrafiek hieronder is de dip van gisteren pijnlijk duidelijk te zien. Maar ondanks dat het laagste punt helemaal rond de 51.000 dollar (42.407 euro) lag (het bearish scenario van vorige week) heeft bitcoin toch steun gevonden op de EMA50. EMA staat voor Exponential Moving Average over een aantal kaarsen en dat is een gewogen gemiddelde waarbij de recentere kaarsen zwaarder wegen.

Bron: Tradingview

De afgelopen 50 dagen huppelde bitcoin vrolijk over de EMA21 (de bovenste groene lijn), met af en toe een uitglijder naar de EMA50 (de onderste groene lijn). Het lijkt erop dat we nu weer terug kunnen klimmen naar de EMA21 en de weg naar boven kunnen doorzetten. Laten we nog even verder inzoomen naar de 4-uursgrafiek om te zien wat we daaraan kunnen aflezen.

Nog wel wat weerstand

In de 4-uursgrafiek hieronder is mooi te zien hoe de klim snel weer is ingezet naar de ‘flash-crash’. Maar vooralsnog ondervinden we wel weerstand op de EMA200, de rode lijn. Zaak is om voldoende kracht op te bouwen om daar doorheen te breken. Net daarboven komen we vrij snel de EMA100 (oranje lijn) en de EMA50 (groene lijn) tegen. Er lijkt dus op dit niveau redelijk wat weerstand te overkomen voordat we weer boven de magische grens van 60.000 dollar (49.890 euro) kunnen cruisen.

Bron: Tradingview

Groeistuipen horen erbij

Een correctie van bijna 12% is niets geks en deze schommelingen horen nou eenmaal bij de fase waar bitcoin zich nu in bevindt: store of value. Mochten we ooit in de toekomst onze dagelijkse boodschappen doen met bitcoin dan is het wel fijn als de prijs stabiel is, tot die tijd moeten we het doen met de groeistuipen die horen bij de leeftijd van bitcoin. Wat kunnen we verwachten de komende dagen? Hieronder geven we 2 scenario’s: een bearish (negatief) en een bullish (positief).

Bron: Tradingview

Bearish

Mocht de combinatie EMA50/55.900 dollar (46.481 euro) niet genoeg ondersteuning bieden dan is er weinig hulp onderweg naar de 51.000 dollar (42.407 euro), of vlak daaronder de EMA100 rond de 49.700 dollar (41.326 euro).

Bullish

Als de markt weer aantrekt dan trekt bitcoin zich op aan de EMA21 en vandaar zet de klim naar de 64.800 dollar (53.882 euro) weer door, met wellicht wat strubbelingen rond die altijd lastige 60.000 dollar (49.890 euro).

Leave a Reply