blog

Technische Analyse: Bitcoin neemt nog een laatste sprint in maart richting all time high

By 31 maart 2021No Comments

Na twee lastige weken startte bitcoin deze week goed, gisteren en vanochtend werd zelfs nog even de versnelling ingezet! Wat kun je verwachten op de korte termijn? Lees mee!

Hang de vlag uit

In de afgelopen technische analyses gaven we al aan dat er een bull-flag was gevormd en de weg naar boven is inderdaad doorgezet. Zoals je kunt zien op de week-grafiek hieronder, waar elke week een kaars is en de bitcoin koers in dollar, komen we weer in de buurt van het recente record van net boven de 61.200 dollar (52.146 euro).

Bron: Tradingview

Volume is de wolk op deze zonnige dag

In de dag-grafiek hieronder is duidelijk te zien dat de laatste zes dagen (inclusief vandaag) weer een mooie run naar boven hebben opgeleverd, met een klein misstapje tussendoor op 28 maart. Ook de RSI blijft rustig oplopen. De RSI is de paarse grafiek onderin en staat voor Relative Strength Index, een getal tussen 0 en 100 dat de kracht van de markt uitdrukt. De koers is zo mooi als het weer: lekker zonnig. Maar het enige wolkje aan deze verder zo strakblauwe hemel is toch het volume.

Bron: Tradingview

De prijsstijging is in de grafiek weergegeven met een groene pijl en dat ziet er natuurlijk heerlijk uit. Maar aangegeven met de rode pijl is de volumedaling en dat is wel een puntje van zorg. Als het volume zo terugvalt kan dat een trendkering aanduiden. De wind valt weg, al lijkt de boot nog even door te varen. Als de wind weer aantrekt, gaan we gewoon door en knallen we makkelijk door het record van net iets meer dan 61.200 dollar (52.146 euro). Maar de wind kan ook draaien…

De richting wordt ineens onduidelijk

Kijken we verder op de 4 uurs-grafiek, dan zien we aan de voorlaatste kaars van 4 uur dat er even geen richting meer is. De lange lonten boven en onder de kaars laten zien dat beide richtingen mogelijk zijn, maar beide zijn nog niet in staat te overwinnen. De laatste kaars geeft aan dat de richting dan toch ineens naar beneden gaat. De wind lijkt gedraaid.

Bron: Tradingview

Ook de EMA21, de groene lijn in de grafiek, houdt het nu nog net. De EMA is het voortschrijdend gewogen gemiddelde van een aantal kaarsen. Deze geeft regelmatig de eerste steun bij korte dalingen, en het is geen goed teken als deze nu bezwijkt.

Tijdelijke dip of trendbreuk?

Laten we kijken naar nog wat meer details, en dat doen we op de 1 uurs-grafiek hieronder. De laatste 2 uur vallen op als duidelijke trendbreuk. Wat ook opvalt is dat er lange lonten aan de onderkant hangen en nauwelijks aan de bovenkant. Dit geeft aan dat deze daling snel wordt opgekocht en de markt nog wel naar boven wil.

Bron: Tradingview

Sluiten we de maand af met een record?

Het zou mooi zijn als we de maand kunnen afsluiten met een nieuw record. Maar als er geen volume komt, dan gaat dat niet lukken. Hieronder geven we met een dag-grafiek (die er nu alweer anders uitziet dan de eerste dag-grafiek in dit verhaal) twee scenario’s, één bullish (positief) en één bearish (negatief).

Bron: Tradingview

Bullish

Als de wind weer aantrekt zeilen we zo tot een nieuw record, voorbij de groene lijn op 61.200 dollar (52.146 euro). We zitten er dichtbij en de vaarroute is bekend. Mocht dat lukken dan wordt de maand april een knaller.

Bearish

Mocht het allemaal toch niet lukken, dan hebben we nog wel wat support. In volgorde van de route naar beneden: de EMA21 rond de 55.500 dollar (47.258 euro), de prijsniveaus 54.000 (45.981 euro) en 51.300 dollar (43.682 euro).

Leave a Reply