blog

Smart contracts, wie is de slimste?

By 6 februari 2022No Comments

Wist je dat al in 1994 het concept van smart contracts is bedacht? Dat was 15 jaar voordat Bitcoin het licht zag in 2009! En in 2013 kwam Ethereum, de eerste blockchain met smart contract mogelijkheden. Nu is er een veelvoud aan blockchains met smart contracts. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Met jouw belangstelling voor blockchain wil jij niets missen. Ik praat je bij met een overzicht en vergelijking van smart contracts. Welk smart contract is het slimste?

De allereerste smart contracts

Ik wist zelf ook niet dat smart contract al veel langer bestonden dan Bitcoin. Ik hoorde van Nick Szabo, een informaticus. Hij beschreef voor het eerst smart contracts in 1994. Volgens hem is een smart contract “een hulpmiddel dat computernetwerken formaliseert en beveiligt door protocollen, te combineren met gebruikersinterfaces”.

In de crypto- en blockchain-wereld is een smart contract een applicatie of programma dat op een blockchain draait. Het is een digitale overeenkomst die wordt afgedwongen door computercode. Ga naar de kennisbank als je meer wilt weten over wat een smart contract is en kan.

Ethereum

Hoewel het Bitcoin-protocol al vele jaren smart contracts ondersteunt, werden ze populair gemaakt door de bedenker en mede-oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin. In 2013 bedacht hij de eerste blockchain waarbij smart contracts voorop staan. Ik vind Vitalik geniaal en een echte pionier.

De Ethereum smart contracts hadden in eerste instantie geen specifiek doel, dat kwam pas enkele jaren later. Nu spelen smart contracts een belangrijke rol bij deze trends:

  • Decentralized Finance (DeFi), een overkoepelende term voor een reeks nieuwe, decentrale
    financiële applicaties die werken met smart contracts. Lees hier meer over DeFi.
  • Non-fungible tokens (NFT), zijn crypto tokens die uniek zijn en waarvan op de blockchain staatdat jij de eigenaar bent. Lees hier meer over NFT’s.
  • Decentrale Autonome Organisaties (DAO’s), zijn organisaties die geheel autonoom werken enwaar de bedrijfsafspraken in smart contracts vastliggen. Lees hier meer over DAO’s.
  • GameFi, een combinatie van Gaming en Finance, ook wel play-to-earn genoemd. Dit zijn spellenwaarmee je NFT’s en crypto kunt verdienen.

Ik denk dat er snel meer trends bijkomen waarbij smart contract de game-changer zullen zijn.

Ook smart

Na Ethereum werden snel een aantal eerste generatie blockchains met smart contract-mogelijkheden ontwikkeld.

NEO, ook wel de Chinese Ethereum genoemd, werd in 2017 opgericht. Het hoofddoel van NEO was om smart contracts te gebruiken om digitale activa effectief te verdelen. Ik zie NEO daarmee als de voorloper van DeFi.

EOS, dat het licht zag in 2018, is een besturingssysteem voor gedecentraliseerde apps (DApps). De verscheidenheid aan DApps via het EOS netwerk is verbazingwekkend. EOS is vergelijkbaar met Ethereum, maar de oprichters van EOS wilden graag concurreren met de zwakheden van Ethereum; de langzame en dure transacties.

De eerste blockchains, zoals Bitcoin en Ethereum, hadden de besluitvorming rondom het ontwerp en de ontwikkeling sterk gecentraliseerd. Dit leidde niet alleen tot een gebrek aan verscheidenheid en flexibiliteit, maar ook tot het forken van blockchains. Daarom besloot Tezos (XTZ) uit 2018 een netwerk te ontwikkelen waarin het besluitvormingsproces in handen van de gebruikers ligt. De toekomst van het netwerk wordt democratisch door de Tezos DAO bepaald.

Zelf vind ik de DAO een geweldig concept. Het zal op termijn organisaties totaal veranderen. Met dank aan smart contracts!

Nog smarter

Met de ontwikkeling van blockchains en smart contracts zie je steeds meer specialisatie zoals DeFi, NFT, DAO en GameFi. Na de eerste generatie kwamen de tweede en derde generatie blockchains zoals Cardano (ADA), Solana (SOL) en Polkadot (DOT). Deze blockchains zijn veel schaalbaarder, sneller en goedkoper dan hun voorlopers.

Maar ook de eerste generatie blockchains zoals Ripple (XRP) uit 2013 en Iota (MIOTA) uit 2017 zijn onlangs uitgebreid met smart contract mogelijkheden. Ik vind het mooi om te zien dat de oudere blockchain projecten zich door blijven ontwikkelen.

Verschillen en overeenkomsten

Je ziet dus steeds meer verschillende typen smart contracts ontstaan. Maar in de basis hebben ze dezelfde eigenschappen als de Ethereum smart contracts. Een groot verschil is op welke type blockchain een smart contract draait. Proof of stake (PoS) blockchains zijn veel sneller en goedkoper dan Proof of work (PoW) blockchains.

Waarin smart contracts zeker verschillen is de programmeertaal. Elke smart contract blockchain heeft zijn eigen programmeertaal. Ethereum heeft Solidity en Cardano Plutus. Solana smart contracts kun je in een willekeurige programmeertaal schrijven die automatisch wordt vertaald naar Solana code. Hoe gemakkelijk is dat?!

Smartest?

Is Solana het slimst? Er is veel concurrentie en de ontwikkelingen gaan super snel. Ik hou Cartesi (CST) en Fusion (FSN) in de gaten. Cartesi is net als Fusion een protocol om in een willekeurige programmeertaal een smart contract te schrijven voor een willekeurige blockchain. Ook zijn programmeertalen steeds vaker compatible met de Ethereum Virtual Machine (EVM) zodat ze met de Ethereum blockchain kunnen communiceren. Ik vind dat een mooie ontwikkeling.

Smart contracts zijn niet meer weg te denken en zullen steeds meer toepassingen krijgen. Het programmeren lukte in het begin alleen nog maar als je de specifieke programmeertaal kende. Nieuwe ontwikkelingen maken het mogelijk dat straks iedereen smart contracts kan maken. Stel je eens voor wat dat betekent voor de adoptie van blockchain!

Leave a Reply