blog

Sluit bitcoin nog niet uit als veilige haven, echte test komt pas later

By 18 maart 2020No Comments

Sinds 12 maart is de bitcoin koers flink in elkaar gezakt. Het goede nieuws is dat 4.000 euro voorlopig de bodem lijkt. Minder positief is dat sommige analisten bitcoin niet meer zien als een safe haven. Een safe haven is een veilige manier om waarde te behouden in tijden van crises. Maar is het niet te vroeg om bitcoin nu al af te schrijven?

Ook goudkoers gedaald in vorige crisis

Wanneer investeerders het over een veilige haven hebben gaat het meestal over goud. Dat is ook niet gek, goud bewijst zich al jarenlang als een manier om je te dekken tegen dalende koersen of stijgende inflatie.

Maar wat vaak wordt vergeten is dat ook goud kan dalen wanneer de wereld op zijn kop staat. Dat laat Ryan Watkins van Messari zien in zijn laatste Twitterpost. Klik op de post om de grafieken te zien.

In de maanden voor de financiële crisis van 2008 was er sprake van negatieve correlatie tussen de aandelenmarkt en goud. In andere woorden: stijgt de waarde van aandelen, dan daalt de goudkoers.

Maar na de financiële crisis veranderde dat. De dalende aandelenmarkt trok de goudkoers mee naar beneden. Pas na een paar maanden veranderde de tendens, en kon goud zich weer bewijzen als veilige haven.

Bitcoin heeft nog even de tijd

Op dit moment beweegt bitcoin in grote lijnen nog mee met de aandelenmarkt. Dalen aandelen, dan daalt bitcoin ook mee. Dat zie je ook op de grafiek hieronder terug. In het rood de futures van de Dow Jones, in het groen de koers van bitcoin. Vooral de scherpe daling en de het snelle herstel op 13 maart verliep nagenoeg gelijk.

Maar we moeten niet vergeten dat de huidige crisis nog jong is. Als bitcoin hetzelfde pad volgt als goud, heeft het nog een paar maanden de tijd om zich net als goud te bewijzen. Pas als de rook opgetrokken is, zal blijken of bitcoin zich staande heeft gehouden of niet.

Leave a Reply